TARTA ZE SZPARAGAMI I WĘDZONYM ŁOSOSIEM

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

Ciasto

  • mąka pszenna

    0,5 szkl
  • mąka krupczatka

    1 szkl
  • margaryna

    50 gram
  • śmietana 18 proc

    3 łyżki
  • Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat

    szczypta

Sos smietanowy

  • ser żółty

    4 łyżki (stratego)
  • śmietana 18 proc

    1 szkl
  • gałka muszkatołowa mielona Prymat

  • sól i pieprz

  • jajka

    2 szt

Dodatkowo

  • łosoś wędzony plastry

    50 gram
  • pomidorki koktajlowe

    5 szt
  • szparagi zielone

    200 gram
  • tymianek

  • oregano

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

1/Z podanych składników zagnieść kruche ciasto, uformować kulę i wstawić do lodówki na minimum pół godziny. Schłodzonym ciastem wylepić formę do tarty a spód nakłuć widelcem, by się nie wybrzuszało podczas pieczenia. Wstawić do nagrzanego piekarnika do 200 stopni i podpiec na lekko rumiany kolor. Ok 15 min.
2/Jajka wymieszać ze śmietana, dodać szczyptę soli i gałkę muszkatołową, pieprz a na końcu starty ser. Wymieszać. W szparagach odciąć twarde końce, opłukać i gotować ok 10 min w lekko osolonej wodzie. Pomidorki umyć, przekroić na ćwiartki (jak są mocno małe to na pół) Na podpieczone ciasto wyłożyć szparagi, łososia i pomidorki. Całość zalać sosem beszamelowym, wstawić do piekarnika i jeszcze piec ok 15-20 min, az sos na wierzchu się zetnie.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (10)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
cukiereczek 06.07.2015 17:28
domowa,apetyczna
Ola1984 25.04.2015 08:38
Piękna tarta i z pewnością przepyszna :)
Mancia w kuchni 20.04.2015 12:06
bajka! zjadłabym kawałek
Klausia 17.04.2015 20:34
super tarta :)
Mniam 16.04.2015 11:32
Ależ ta tarta musi być smaczna :)
iskierka.ag 16.04.2015 11:02
Na pewno świetnie pachnie i smakuje :)
pajbek 16.04.2015 10:45
Coś smacznego :-)
Motorek 16.04.2015 10:20
pyszne jedzonko
Aleksandra/Olcia 16.04.2015 10:19
kolorowo i apetycznie
aginaa 16.04.2015 08:33
smaczne danie

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat