Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Tarta ze suszonymi figami i morelami

2.0
(8)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

margaryna 125 g
jajko 3 szt
śmietana 30% 250 ml
suszone morele 10 szt
suszone figi 5 szt
mieszanka skórek 1 łyżka
cukier puder do posypania

Przepis i sposób przygotowania na: Tarta ze suszonymi figami i morelami

Powyższe składniki + Trata na 1001 sposobów na słodko z Delekty

Zagniatamy ciasto używając zawartości torebki z ciastem,zimnej margaryny i 1 jajka. Ciasto wkładamy na 30 minut do lodówki. Schłodzonym ciastem wylepiamy wysmarowaną masłem formę do tarty. Ciasto nakłuwamy widelcem i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 190 stopni. Pieczemy 15 minut. Podpieczone na złoty kolor ciasto odstawiamy do wystygnięcia.

Do miski wlewamy śmietanę,wbijamy 2 jajka i roztrzepujemy rózgą. Wsypujemy fix z torebki oraz pokrojone w kosteczkę morele i mieszankę skórek. Masę wylewamy na podpieczone ciasto,na wierzchu układamy pokrojone w plasterki suszone figi. Wstawiamy do piekarnika i pieczemy 35 minut. Po upieczeniu brzegi tarty oprószamy pudrem cukrem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Łucja 11.02.2014 10:48
wygląda przepysznie :)
Paolcia 11.02.2014 10:36
smacznie wygląda :)
V_kuchareczka 11.02.2014 10:16
pyszna tarta

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak