Przepis i sposób przygotowania na: Tarta ze suszonymi figami i morelami
Zagniatamy ciasto używając zawartości torebki z ciastem,zimnej margaryny i 1 jajka. Ciasto wkładamy na 30 minut do lodówki. Schłodzonym ciastem wylepiamy wysmarowaną masłem formę do tarty. Ciasto nakłuwamy widelcem i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 190 stopni. Pieczemy 15 minut. Podpieczone na złoty kolor ciasto odstawiamy do wystygnięcia.
Do miski wlewamy śmietanę,wbijamy 2 jajka i roztrzepujemy rózgą. Wsypujemy fix z torebki oraz pokrojone w kosteczkę morele i mieszankę skórek. Masę wylewamy na podpieczone ciasto,na wierzchu układamy pokrojone w plasterki suszone figi. Wstawiamy do piekarnika i pieczemy 35 minut. Po upieczeniu brzegi tarty oprószamy pudrem cukrem.