Przepis i sposób przygotowania na: Tarta ze śliwkami wg Moniki
Nadzienie: Śliwki umyć, wydrylować i pokroić na ćwiartki. Z 250 ml mleka odlać około 50 ml i rozprowadzić w nim proszek budyniowy i cukier puder. Resztę mleka zagotować i wlać mieszankę. Cały czas mieszać aż zgęstnieje. Zdjąć z ognia, przestudzić. Do miski przelać śmietanę, dodać jajka i wszystko mikserem ubić. Dodać wystudzony budyń i na niskich obrotach wymieszać.
Wykonanie: Ciasto albo rozwałkować i wyłożyć foremkę do tarty lub po prostu wylepić dno i boki ciastem. Na ciasto wylać masę budyniowo-śmietanową, wyrównać. Ułożyć cząstki owoców. Piekarnik rozgrzać do 160 st i piec 45 minut. Następnie wyłączyć piekarnik, uchylić drzwiczki i zostawić aby tarta ostygła. Smacznego!