Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Tarta ze śliwkami i migdałami

Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka 175+25 g
cukier puder 3/125 łyżeczki/g
masło 115+125 g
żółtko jajek 1 szt
1 szczypta
jajko 2 szt
dżem morelowy 5 łyżek
zmielone migdały 125 g
olejek migdałowy kilka krople
śliwki 400 g
migdały w płatkach 50 g

Przepis i sposób przygotowania na: Tarta ze śliwkami i migdałami

Na spód ciasta zmieszaj w misce 175g mąki, 3 łyżki cukru pudru i sól a na koniec dodaj 115g masła i żółtko. Dobrze ugniataj ciasto na jednolitą masę. Równomiernie pokryj masą dno ok. 23cm formy i odstaw do lodówki na 30 minut.
Zmiksuj razem pozostałe masło, cukier puder, jaja, olejek migdałowy, mielone migdały i przesiana przez sitko resztę mąki.
Wyjmij z lodówki formę i rozprowadź dżem morelowy na cieście. Wlej masę z cukru pudru, jajek i mielonych migdałów do formy. Zaaranżuj połówki wypestkowanych śliwek na cieście delikatnie wciskając je w masę, tak aby trochę wystawały na powierzchni.
Posyp powierzchnię ciasta migdałami. Piecz w piekarniku rozgrzanym do 170◦C przez około 35-45 minut aż ciasto się zarumieni.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

halina17 15.10.2011 11:26
dobra tarta
Monika111 15.10.2011 09:49
fajna :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak