tarta ze śliwkami

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • mąka

    230 g
  • masło

    110 g
  • cukier puder

    1 łyżeczka
  • woda

    50 ml
  • śliwki

    1 kg
  • mąka

    50 g
  • cukier pider

    130 g
  • jajko

    3
  • śmietana

    200 ml
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Z podanych składników - mąka, masło, cukier puder, woda zimna- zagnieć ciasto, owiń folią i włóż do lodówki na 30 minut.
Ciasto rozwałkuj włóż do wysmarowanej formy na tartę, po nakłuwaj spód widelcem.

Ciasto posyp dwiema łyżkami mąki i cukru, następnie rozłóż połówki śliwek.

Jajka ubij z resztą cukru, dodaj mąkę i śmietanę. Masę wylej na śliwki i wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni.
Piecz ok 40 min.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat