Tarta ze śliwkami

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
5+

  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku
Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

Ciasto

  • mąka

    250 g
  • cukier

    60 g
  • skórka z cytryny

    1/2 łyżeczki
  • masło

    120 g
  • śmietana 30%

    2 łyżki
  • żółtko jaja

    2 szt

Farsz

  • śliwki

    1 kg
  • sok z cytryny

    1 łyżka
  • cukier

    100 g
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Mąkę, cukier, skórkę z cytryny i szczyptę soli rozdrabniamy z zimnym masłem.

Żółtka mieszamy ze śmietanką, dodajemy do ciasta i szybko ugniatamy na jednolitą masę. Ciasto zawijamy w folię spożywczą i wkładamy do lodówki na 1 godzinę.

Śliwki myjemy, przecinamy na pół i usuwamy pestki. Mieszamy z cukrem oraz sokiem i odstawiamy na pół godziny, by puściły sok.

Ciasto wyjmujemy z lodówki, cienko rozwałkowujemy. Przekładamy do formy, formujemy brzeg tarty.

Na cieście układamy śliwki, zalewamy syropem i pieczemy 50 min w 200°C.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (12)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
ben-ka 04.09.2016 11:39
Piękne zdjęcie !
Lis 04.09.2016 10:34
Cudownie smakowita:)
justynkag 04.09.2016 10:32
Niesamowita tarta
bertpvd 04.09.2016 10:30
wygląda przepięknie i pewnie tak smakuje :)
AZgotuj 04.09.2016 10:27
wkrótce na moim stole :)
olkaaa 04.09.2016 09:47
kusząca propozycja
Edith85 04.09.2016 09:23
Pięknie się prezentuje
Stenka 04.09.2016 09:09
pięknie wygląda
noninka77 04.09.2016 08:38
Dziś będzie u Nas na deser :)
norweska20 03.09.2016 23:45
apetyczna ta tarta

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat