Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Tarta z żółtym serem, szynką i roszponką

Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Ciasto - forma o średnicy około 28-30 cm

mąka pszenna 200 gram
masło 150 gram
jajko 1 sztuka
sól 1 szczypta

Farsz

szynka 250 gram
ser żółty 150 gram
cebula 1 sztuka
roszponka 1 garść
jajko 2 sztuki
śmietana 18 proc 200 ml
sól i pieprz

Opcjonalnie

ser żółty starty

Ponadto

olej do smażenia

Porada

Czasami zagniecionym ciastem od razu wylepiam formę do tarty i porządnie chłodzę w lodówce.

Przepis i sposób przygotowania na: Tarta z żółtym serem, szynką i roszponką

Kroki postępowania

1
Przygotować ciasto.
Mąkę przesiać, w środku zrobić wgłębienie i wbić jajko.
Dodać małe porcje zimnego masła i oprószyć solą.
Całość szybko zagnieść, zawinąć w folię i wstawić do lodówki na około 30 minut.
Po tym czasie ciasto ponownie zagnieść, wylepić nim natłuszczoną formę do tarty (zrobić wysoki brzeg) i ponownie schłodzić (około 20 minut).
Następnie ciasto ponakłuwać widelcem i podpiec 10 minut w 180 stopniach (w rozgrzanym piekarniku).
(Aby ciasto nie wyrosło należy okryć je folią aluminiową - błyszczącą stroną do dołu i posypać suchą fasolą lub grochem.)
Krok 1 - Tarta z żółtym serem, szynką i roszponką  foto
2
W międzyczasie przygotować farsz.
Cebulę drobno posiekać i podsmażyć na niewielkiej ilości oleju.
Śmietanę połączyć z jajkami i startym serem.
Dodać cebulę z szynką uprzednio pokrojoną w kostkę i roszopnkę.
Całość wymieszać i doprawić solą z pieprzem.
Krok 2 - Tarta z żółtym serem, szynką i roszponką  foto
3
Nadzienie przelać na podpieczone ciasto i ponownie wstawić do piekarnika.
Piec około 20-30 minut w 180 stopniach.
Wierzch gotowej tarty można posypać dodatkową porcją sera.
Krok 3 - Tarta z żółtym serem, szynką i roszponką  foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Diana Rusiłowicz 06.08.2017 21:44
Dziękuję :)
gusia1000 06.08.2017 00:57
Dobra tarta.
Bożena Matuszczyk 05.08.2017 12:47
Fajna smakowo tarta w formie zapiekanki.;)
Joanna Kryla 05.08.2017 10:21
Pyszne danie, chętnie bym zjadła taką tartę:)
Jagódka17
Jagódka17 04.08.2017 21:28
podoba mi się :)
Ola1984 04.08.2017 09:48
Lubię takie tarty :)
anka1988 04.08.2017 09:47
fajna a'la zapiekanka :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak