Tarta z ziemniakami, szpinakiem i dynią

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
1 - 2

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • mąka

    200 g
  • masło zimne

    100 g
  • jajko

    1 szt
  • sól do smaku

    1 szczypta
  • dynia

    0,5 kg
  • ziemniaki

    4 szt
  • liście szpinaku

    2 garście
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Masło pokroić na drobne, dodać mąkę, jajo, posolić. Wyrobić ciasto na jednolitą masę i zawinąć w folię i do lodówki na ok. pół godziny. W tym czasie robimy farsz - dynię kroimy w kostkę (ja miałam zamrożoną), ziemniaki gotujemy pokrojone w kostkę, szpinak płuczemy i kroimy na drobniejsze. odstawiamy by wyschły. Gdy wyciągamy ciasto z lodówki, wałkujemy ciasto wysokości ok. 0,5 cm. Wykładamy na blachę, nakłuwamy widelcem i pieczemy ok. 15 min. w 200 stopniach (aż ciasto się zarumieni). Wystawiamy i wykładamy szpinakiem, ziemniakami i dynią. Polewamy śmietaną. Zapiekamy wszystko przez ok. 30 min.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (4)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
paniusiaewa 06.03.2017 11:57
Chyba sobie zrobię dzisiaj na obiadek, bo wygląda zachęcająco.
Kejti 08.07.2014 00:28
Chętnie spróbuję :-)
mirosława4 06.07.2014 13:38
zapewne jest smaczna
pajbek 06.07.2014 13:22
To lubię :-)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat