Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Tarta z ziemniakami, szpinakiem i dynią

2.0
(4)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

mąka 200 g
masło zimne 100 g
jajko 1 szt
sól do smaku 1 szczypta
dynia 0,5 kg
ziemniaki 4 szt
liście szpinaku 2 garście

Przepis i sposób przygotowania na: Tarta z ziemniakami, szpinakiem i dynią

Masło pokroić na drobne, dodać mąkę, jajo, posolić. Wyrobić ciasto na jednolitą masę i zawinąć w folię i do lodówki na ok. pół godziny. W tym czasie robimy farsz - dynię kroimy w kostkę (ja miałam zamrożoną), ziemniaki gotujemy pokrojone w kostkę, szpinak płuczemy i kroimy na drobniejsze. odstawiamy by wyschły. Gdy wyciągamy ciasto z lodówki, wałkujemy ciasto wysokości ok. 0,5 cm. Wykładamy na blachę, nakłuwamy widelcem i pieczemy ok. 15 min. w 200 stopniach (aż ciasto się zarumieni). Wystawiamy i wykładamy szpinakiem, ziemniakami i dynią. Polewamy śmietaną. Zapiekamy wszystko przez ok. 30 min.

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

paniusiaewa 06.03.2017 11:57
Chyba sobie zrobię dzisiaj na obiadek, bo wygląda zachęcająco.
Kejti 08.07.2014 00:28
Chętnie spróbuję :-)
mirosława4 06.07.2014 13:38
zapewne jest smaczna
pajbek 06.07.2014 13:22
To lubię :-)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak