Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

tarta z ziemniakami

2.0
(7)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

ciasto francuskie 1
ziemniaki 2
jajko 4
śmietana 18 proc 3 łyżki
mąka 2 łyżki
przyprawa do potraw Kucharek 1,5 łyżeczki
pieprz do smaku
por (biała część) garść
natka pietruszki garść
boczek wędzony 7 plasterków
cebula biała 1
czosnek 2 ząbki
Kminek mielony Prymat 0,5 łyżeczki
Kurkuma mielona Prymat 0,5 łyżeczki
Papryka ostra mielona Prymat 0,5 łyżeczki

Przepis i sposób przygotowania na: tarta z ziemniakami

Kroki postępowania

1
Ciasto francuskie rozłożyć na formie do pieczenia tarty, i podpiec 10 mniut w temp.200 stopni.
Boczek pokroić na plastry a następnie na mniejsze kawałki i podsmażyć koło 4 minuty.
Ziemniaki pokroić na bardzo cienkie plasterki,pora i natkę pietruszki posiekać,cebulę pokroić w krążki.
Na podpieczone ciasto ułożyć warstwę ziemniaków, następnie warstwę cebuli i podsmażony boczek.Na wierzch posypać posiekaną pietruszką i porem.
Krok 1 - tarta z ziemniakami foto
2
Z jajek, śmietany i mąki zrobić sos, dodać do niego przeciśnięty przez praskę czosnek, dodać przyprawy i wymieszać a następnie zalać sosem ułożone na cieście składniki.
Krok 2 - tarta z ziemniakami foto
3
Pieczemy około 35 minut w tem 200 stopni.
Krok 3 - tarta z ziemniakami foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

RenataZ-et 22.01.2014 21:00
wygląda świetnie
miroslawa 13.12.2012 06:13
fajna propozycja
Kuchareczka2 12.12.2012 16:19
pycha
Botwinka 12.12.2012 16:18
super

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak