tarta z ziemniakami

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

duża łyż.

dużej łyż.

mała łyż.

ml

gniazd

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • ciasto francuskie

    1
  • ziemniaki

    2
  • jajko

    4
  • śmietana 18 proc

    3 łyżki
  • mąka

    2 łyżki
  • przyprawa do potraw Kucharek

    1,5 łyżeczki
  • pieprz

    do smaku
  • por (biała część)

    garść
  • natka pietruszki

    garść
  • boczek wędzony

    7 plasterków
  • cebula biała

    1
  • czosnek

    2 ząbki
  • Kminek mielony Prymat

    0,5 łyżeczki
  • Kurkuma mielona Prymat

    0,5 łyżeczki
  • Papryka ostra mielona Prymat

    0,5 łyżeczki
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - tarta z ziemniakami foto
Ciasto francuskie rozłożyć na formie do pieczenia tarty, i podpiec 10 mniut w temp.200 stopni.
Boczek pokroić na plastry a następnie na mniejsze kawałki i podsmażyć koło 4 minuty.
Ziemniaki pokroić na bardzo cienkie plasterki,pora i natkę pietruszki posiekać,cebulę pokroić w krążki.
Na podpieczone ciasto ułożyć warstwę ziemniaków, następnie warstwę cebuli i podsmażony boczek.Na wierzch posypać posiekaną pietruszką i porem.
Krok 2 - tarta z ziemniakami foto
Z jajek, śmietany i mąki zrobić sos, dodać do niego przeciśnięty przez praskę czosnek, dodać przyprawy i wymieszać a następnie zalać sosem ułożone na cieście składniki.
Krok 3 - tarta z ziemniakami foto
Pieczemy około 35 minut w tem 200 stopni.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (4)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
RenataZ-et 22.01.2014 21:00
wygląda świetnie
miroslawa 13.12.2012 06:13
fajna propozycja
Kuchareczka2 12.12.2012 16:19
pycha
Botwinka 12.12.2012 16:18
super

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat