Tarta z warzywami i serem feta

Tarta z warzywami i serem feta

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
3 - 4

  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku
smaczek_1

Kalkulator jednostek

×

kostka

g

kg

gramów

ml

duża łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

TARTA

  • mąka pszenna

    250 g
  • masło

    125 g
  • żółtko jaja

    1 szt.
  • woda

    50 g
  • sól

    1 szczypta

NADZIENIE

  • cukinia

    1 szt.
  • szalotka

    2 szt.
  • pomidor

    1 mała szt.
  • jajka

    2 szt.
  • śmietanka

    100 ml
  • masło

    1 plaster
  • ser feta

  • natka pietruszki

  • sól i pieprz

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Dzień dobry :) Dzisiaj zapraszam Was na delikatną tartę na kruchym spodzie z farszem śmietankowo - jajecznym z warzywami i serem feta. Tarta jest smaczna, bardzo pożywna oraz prosta w wykonaniu. Świetnie sprawdzi się na obiad lub kolację z kieliszkiem dobrego wina. Każdy jej kawałek znika błyskawicznie i dostarcza przyjemnych wrażeń naszemu podniebieniu. Gorąco polecam! :)

PRZYGOTOWANIE:

KROK 1. Mąkę przesiewamy, dodajemy kawałki masła, żółtko, sól, wodę i zagniatamy wszystkie składniki. Ciasto owijamy w folię spożywczą i wkładamy na około 15 minut do lodówki. Po tym czasie rozwałkowujemy je, wypełniamy nim blaszkę, przykrywamy papierem do pieczenia i obciążamy grochem lub fasolą. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C i pieczemy 15 minut (pieczenie góra - dół). Następnie zdejmujemy obciążenie i pieczemy jeszcze około 5 minut.

KROK. 2 Cukinię ścieramy na tarce o grubych oczkach, odstawiamy na chwilę, aby puściła wodę i odciskamy (kilka plastrów cukinii zostawiamy do dekoracji). Na rozgrzanym maśle szklimy pokrojone szalotki, dodajemy odciśniętą cukinię i chwilę razem przesmażamy, doprawiając warzywa solą i pieprzem.

KROK 3. Jajka miksujemy ze śmietanką i doprawiamy do smaku solą oraz świeżo zmielonym pieprzem. Warzywa układamy na spód tarty i zalewamy je masą śmietankowo - jajeczną. Na wierzch układamy plastry pomidora i cukinii oraz kawałki sera feta (kilka kawałków sera wciskamy także w masę). Tak przygotowaną tartę wstawiamy ponownie do piekarnika na około 30 minut.

Upieczoną tartę posypujemy natką pietruszki lub ulubionymi ziołami.
Jeśli lubimy pikantne smaki, na wierch tarty ułóżmy także kawałki papryczki Jalapeno.

Życzę smacznego! :)

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (2)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

Joanna Kryla

30.01.2018 16:52
Pysznie, poproszę kawałeczek:)

Patrycja33

22.01.2018 23:00
uwielbiam takie obiady!

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat