Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Tarta z truskawkami i kremem budyniowo-bezowym

2.0
(3)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

masło 1/2 kostki
cukier puder 1/3 szklanki
mąka 1 i 1/2 szklanki,może być pół na pół psz
żółtko jajek 2 sztuki
białko 1 sztuka
woda 2 łyżki, zimnej
mleko 3 szklanki
cukier 3/4 szklanki
masło 1/2 kostki
cukier wanilinowy 1 łyżka
budyń 2 opakowania, waniliowego
bezy 100 gram, pokruszonych
truskawki 200 gram

Przepis i sposób przygotowania na: Tarta z truskawkami i kremem budyniowo-bezowym

Składniki powinny mieć temperaturę pokojową.
Przygotowujemy ciasto z:
1/2 kostki masła
1/3 szklanki cukru pudru
1i1/2 szklanki mąki (może być pół na pół pszenna z krupczatką)
2 żółtka
1 białko
2 łyżki zimnej wody
Masło utrzeć z cukrem, dodać żółtka, wymieszać.Dodać mąkę. Szybko ugnieść do połączenia składników. Dodać wodę. Zagnieść z ciasta kulę. Schłodzić ok 30 minut w lodówce. Rozwałkować i wyłożyć ciastem foremkę do tarty. na wierzch położyć folię aluminiową i wysypać fasolę lub groch. Piec w 200 stopniach ok. 10 minut po czym zdjąć fasolę i folię. Posmarować wierzch białkiem i piec kolejne 10-15 minut. Wyjąć z piekarnika i przestudzić.

Z pozostałych składników przygotowujemy krem:
Zagotować 2 szklanki mleka z cukrem, cukrem waniliowym i masłem. Pozostałą szklankę rozmieszać z budyniami, po czym wlać do gorącego mleka. Gotować 1 - 2 minuty, energicznie mieszając, by się nie porobiły grudki. Gdy trochę przestygnie wymieszać z bezami i wylać na ciasto.
Ozdobić truskawkami.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

daria2911 25.06.2012 10:27
super

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak