Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

tarta z truskawkami

2.0
(9)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

ciasto kruche .
budyń waniliowy 2 opak
truskawki świeże 0.5 kg
sok truskawkowy 1 szklanka
śmietana 30% 1 szklanka
mleko 700 ml.

Przepis i sposób przygotowania na: tarta z truskawkami

ciasto kruche:
mąka krupczatka 1 szklanka
żółtko 2 szt
masło 100 gram
mąkę siekam z masłem dodaję żółtko szybko łączę wszystkie składniki, odstawiam na godz.do lodówki.
przygotowuję budyń daję mniej mleka nie 1 litr a 700 ml.
śmietanę ubijam na sztywno.
ciasto wyjmuję z lodówki i wylepiam spód i boki.
podpiekam.
zimny budyń miksuję dodaję ubitą śmietanę i przelewam masę na podpieczone ciasto.
do piekarnika na 40 minut w temp.170 stopni.
w tym czasie mrożone truskawki zalewam sokiem i gotuję na wolnym ogniu do wyparowania soku ,powinien zgęstnieć ale nie za długo bo owoce za bardzo się rozgotują.ciasto ostudzić na ostudzone ciasto przelać owoce .
ważne! aby nie robić tego na ciepłym cieście.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Renata9 09.03.2014 16:12
bardzo smaczna tarta

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak