Przepis i sposób przygotowania na: tarta z truskawkami
mąka krupczatka 1 szklanka
żółtko 2 szt
masło 100 gram
mąkę siekam z masłem dodaję żółtko szybko łączę wszystkie składniki, odstawiam na godz.do lodówki.
przygotowuję budyń daję mniej mleka nie 1 litr a 700 ml.
śmietanę ubijam na sztywno.
ciasto wyjmuję z lodówki i wylepiam spód i boki.
podpiekam.
zimny budyń miksuję dodaję ubitą śmietanę i przelewam masę na podpieczone ciasto.
do piekarnika na 40 minut w temp.170 stopni.
w tym czasie mrożone truskawki zalewam sokiem i gotuję na wolnym ogniu do wyparowania soku ,powinien zgęstnieć ale nie za długo bo owoce za bardzo się rozgotują.ciasto ostudzić na ostudzone ciasto przelać owoce .
ważne! aby nie robić tego na ciepłym cieście.