Przepis i sposób przygotowania na: Tarta z serem i jabłkami w posypce z migdałów
Kroki postępowania
CIASTO:
Z podanych składników zagniatamy ciasto, aż będzie odchodziło od dłoni. Od razu wylepiamy nim formę do tarty moja miała 27 cm. Część ciasta zostawiamy na wierzch, (taką kulkę o średnicy około 6cm), wkładamy zamrażarki.
MASA SEROWA:
Robotem ucieramy żółtka z cukrem i masłem do białości.
Pianę ubijamy osobno na sztywno i dodajemy na sam koniec lekko już tylko mieszając.
Jabłka obieramy i kroimy w ósemki, każdy kawałek lekko oprószamy proszkiem budyniowym.
Na ciasto kruche surowe, wylewamy masę serową, układamy na niej jabłka, na wierzch ścieramy ciasto, posypujemy migdałami i pieczemy około 60 minut w temperaturze 180 stopni do zbrązowienia całego ciasta.