TARTA Z RICOTTĄ, BAKŁAŻANEM, SZPARAGAMI I CUKINIĄ

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

Ciasto

  • mąka pszenna

    0,5 szkl
  • mąka krupczatka

    1 szkl
  • margaryna

    125 gram
  • śmietana 18 proc

    3 łyżki
  • jajko

    1 szt
  • Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat

    szczypta
  • Zioła prowansalskie suszone Prymat

    1 łyżeczka

Składniki

  • bakłażan

    1 szt
  • szparagi zielone

    1 pęczek
  • cukinia

    1 szt
  • pomidorki cherry

    4-5 szt
  • ser ricotta

    240 gram
  • jajko

    2 szt
  • śmietana 18 proc

    2 łyżki
  • Gałka muszkatołowa mielona Prymat

  • sól i pieprz

  • olej do smażenia

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - TARTA Z RICOTTĄ, BAKŁAŻANEM, SZPARAGAMI I CUKINIĄ  foto
Z podanych składników zagnieść ciasto. Wylepić nim formę do tarty, nakłuć widelcem i wstawić do lodówki do schłodzenia na ok 30 min.
Krok 2 - TARTA Z RICOTTĄ, BAKŁAŻANEM, SZPARAGAMI I CUKINIĄ  foto
Bakłażana i cukinie pokroić w plastry, oprószyć solą i usmażyć na rumiano na patelni. Szparagi po odcięciu twardych końcówek ugotować w lekko osolonej wodzie.
Krok 3 - TARTA Z RICOTTĄ, BAKŁAŻANEM, SZPARAGAMI I CUKINIĄ  foto
Schłodzone ciasto podpiec w nagrzanym piekarniku ok 190 stopni na lekko złoty kolor (ok 15 min).
Krok 4 - TARTA Z RICOTTĄ, BAKŁAŻANEM, SZPARAGAMI I CUKINIĄ  foto
Ser rozdrobić widelcem, dodać gałkę muszkatołową, sól, pieprz, śmietanę i jajko. Dokładnie wymieszać.
Krok 5 - TARTA Z RICOTTĄ, BAKŁAŻANEM, SZPARAGAMI I CUKINIĄ  foto
Gotową mieszankę serową wyłożyć na ciasto a następnie ułożyć warzywa. Na wierzch położyć przekrojone na pół pomidorki. Całość wstawić ponownie do piekarnika i piec jeszcze kolejne 15 min.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (16)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Lis 09.05.2015 21:54
Wygląda cudownie:)
Alex_M 08.05.2015 20:26
smaczna tarta
MałaMi89 08.05.2015 15:04
Muszę w końcu spróbować szparagów :) świetnie zachęca wyglądem ta tarta :))
jagoda5913 08.05.2015 11:26
Pyszna, zrobie w sezonie
gosia56 08.05.2015 09:19
super i kolorowo;)
Mancia w kuchni 08.05.2015 08:40
to coś dla mnie... pycha!
2milutka 08.05.2015 08:37
u Ciebie nigdy nie nudno!
RenataZ-et 08.05.2015 08:24
wygląda perfekcyjnie
ilka01 08.05.2015 07:59
wygląda bardzo apetycznie :)
Ola1984 08.05.2015 07:43
Świetne połączenie smaków.

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat