Tarta z porami i serem pleśniowym

Czas przygotowania:
1h

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

gniazd

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

gniazda

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • mąka

    200 g
  • masło

    100 g i 2 łyżki
  • jajko

    4 szt
  • sól

  • pory

    4 szt tylko biała część
  • śmietana

    3 łyżki
  • ser pleśniowy niebieski

    150 g
  • ser żółty

    100 g sera o ostrym smaku
  • pieprz

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Schłodzone masło siekamy z mąką i szczyptą soli, wbijamy jajko i szybko zagniatamy jednolite ciasto a następnie wstawiamy je do lodówki na godzinę.

Piekarnik nagrzewamy do 180 C.

Formę do pieczenia wykładamy równomierną warstwą ciasta. Można ją przed pieczeniem wstawić jeszce na 10 minut do lodówki. Na ciasto kładziemy papier do pieczenia i wysypyjemy suche fasolki lub groch ( by ciasto zbytnio nie urosło podczas pieczenia) i pieczemy przez 12 minut w nagrzanym piekarniku. Po upieczeniu usuwamy fasolki i papier.

Białe części pora drobniutko kroimy i podsmażamy na maśle (2 łyżki) do miękkości.

Gdy pory przestygną mieszamy je z pozostałymi jajkami, śmietaną, pokruszonym serem pleśniowym, startym żółtym serem , solą i pieprzem, mieszamy i jednolitą masę wylewamy na podpieczony kruchy spód.

Pieczemy kolejne 15-20 minut w piekarniku nagrzanym do 180 C.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (7)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Damian10 08.05.2012 16:04
super pomysł
Goya 28.02.2012 17:56
super
rjustysia 24.12.2011 10:10
Bardzo lubię takie wytrawne tarty :)
Smakuj 02.08.2011 13:49
pycha.
IlonaAlbertos 24.06.2011 23:24
Wygląda bajecznie.
PaniMISIOWA 19.06.2011 09:18
apetyczna
eli_555 01.06.2011 23:27
pyszna

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat