Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Tarta z porami i serem gruyere

3.0
(18)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

Ciasto:
mąka pszenna 100 g
margaryna 125 g
jajko 2 szt
śmietana 12% 1 łyżka
sól 0,5 łyżeczka
Nadzienie:
pory 4 szt
masło 1 łyżka
masa
szczypiorek 0,5 pęczka
ser gruyere 100 g
śmietana 12-procentowa 150 g
jaja 2 szt
pieprz 1 szczypta
mąka orkiszowa 150 pełnoziarnista

Przepis i sposób przygotowania na: Tarta z porami i serem gruyere

Kroki postępowania

1
Mąkę siekamy z margaryną po czym dodajemy jajka i śmietanę.

Zagniatamy na jednolite ciasto i wkładamy do zamrażarki na około 8 minut.

Rozwałkowujemy cienko i wykładamy do formy.

Nakłuwamy widelcem w kilku miejscach.

Wkładamy do nagrzanego do 200 stopni piekarnika na około 10 minut.
Krok 1 - Tarta z porami i serem gruyere foto
2
Pokrojone drobno pory podsmażamy na maśle aż zmiękną.

Ser ścieramy na dużych oczkach.

Śmietanę mieszamy z jajkami, szczypiorkiem, z połową sera oraz szczyptą soli.

Na podpieczony spód wykładamy podsmażone pory.

Zalewamy mieszanką serowo-jajeczną.

Wierzch posypujemy resztą sera oraz świeżo mielonym pieprzem.
Krok 2 - Tarta z porami i serem gruyere foto
3
Pieczemy około 40 minut.

Podajemy z zielonym sosem tabasco.

Smacznego :)
Krok 3 - Tarta z porami i serem gruyere foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Magda24 04.01.2013 17:52
pyszna dla mnie
babajaga1969 04.01.2013 17:26
wygląda bardzo lekko i smakowicie
magdziorka6 04.01.2013 17:04
poprosze kawałek :-)
Mira85 04.01.2013 15:39
super
ewka1978 04.01.2013 15:05
na pewno pyszna

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak