Tarta z porami

Czas przygotowania:
1h

Ilość porcji:
5+

Tarta z porami i serami na cieście francuskim: danie z kuchni francuskiej. 

  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku
Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

Składniki:

  • ciasto francuskie

    1 opakowanie
  • pory

    4 sztuki
  • masło 82%

    2 łyżki
  • śmietanka 36%

    200 mililitrów
  • ser camembert

    150 gramów
  • jajko

    1 sztuka
  • parmezan starty

    4 łyżki
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Ciasto wyłożyłem na formę na tartę, odciąłem wystające brzegi. Białe i jasnozielone części porów, pokroiłem w talarki. Usmażyłem na maśle, aż zmiękły  (ok. 15 minut). Doprawiłem solą i pieprzem, odstawiłem.

Zagotowałem śmietanę, dodałem pokrojony ser camembert. Mieszałem, aż ser się roztopił. Przestudziłem, dodałem jajko, przyprawiłem pieprzem kajeńskim i gałką.

Ciasto posypałem parmezanem, rozłożyłem na nim pory, polałem sosem serowym. Zapiekałem 20 minut w temperaturze 200 stopni C.

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (3)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Basiliana 17.01.2019 12:18
Przepyszne dodatki. Już sobie wyobrażam ten smak porów w serowo-śmietanowym sosie:)
Bożena Matuszczyk 14.01.2019 14:56
Tarta smakowita mimo że na gotowym cieście francuskim. Wygląda i na pewno smakuje rewelacyjnie.;)
Babeczka35 14.01.2019 13:22
Wspaniała tarta :) Mniam :)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat