Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Tarta z porami

5.0
(30)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Tarta z porami i serami na cieście francuskim: danie z kuchni francuskiej. 

Składniki:

Składniki:

ciasto francuskie 1 opakowanie
pory 4 sztuki
masło 82% 2 łyżki
śmietanka 36% 200 mililitrów
ser camembert 150 gramów
jajko 1 sztuka
parmezan starty 4 łyżki

Przepis i sposób przygotowania na: Tarta z porami

Ciasto wyłożyłem na formę na tartę, odciąłem wystające brzegi. Białe i jasnozielone części porów, pokroiłem w talarki. Usmażyłem na maśle, aż zmiękły  (ok. 15 minut). Doprawiłem solą i pieprzem, odstawiłem.

Zagotowałem śmietanę, dodałem pokrojony ser camembert. Mieszałem, aż ser się roztopił. Przestudziłem, dodałem jajko, przyprawiłem pieprzem kajeńskim i gałką.

Ciasto posypałem parmezanem, rozłożyłem na nim pory, polałem sosem serowym. Zapiekałem 20 minut w temperaturze 200 stopni C.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Basiliana 17.01.2019 12:18
Przepyszne dodatki. Już sobie wyobrażam ten smak porów w serowo-śmietanowym sosie:)
Bożena Matuszczyk 14.01.2019 14:56
Tarta smakowita mimo że na gotowym cieście francuskim. Wygląda i na pewno smakuje rewelacyjnie.;)
Babeczka35 14.01.2019 13:22
Wspaniała tarta :) Mniam :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak