Tarta z pomidorami koktajlowymi

Tarta z pomidorami koktajlowymi

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
3 - 4

smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

g

kostka

kg

gramów

ml

duża łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • ciasto francuskie

    0,5 sztuki
  • pomidorki koktajlowe

    7 sztuk
  • bakłażan

    1 sztuka
  • mozzarella w kulce

    1 sztuka
  • kapary całe Smak

    4 łyżki
  • majonez

    2 łyżki
  • oliwa

    2 łyżki
  • sól do smaku

  • czarny pieprz mielony Prymat

    do smaku
  • oregano

    do smaku
  • bazylia świeża

    1 garść liści
Wyślij składniki na:
Listonic
promotion_img Reklama na dziś

Sposób przygotowania

Bakłażana przekrawamy na pół, nacinamy miąższ w kratkę, smarujemy odrobiną oliwy, posypujemy szczyptą soli i zapiekamy w piekarniku aż zmięknie. Gdy bakłażan będzie upieczony, studzimy go i pozbawiamy skórki. Miąższ bakłażana rozdrabniamy na nieduże kawałki.

W okrągłej formie do ciasta (ja użyłam tortownicę) rozkładamy papier do pieczenia i układamy na nim kwadratowy płat ciasta. Zagięte rogi ciasta ucinamy na wysokości ok. 2 cm od dna formy i układamy je na brzegach formy w miejscach gdzie ciasta nie ma, tak żeby utworzyć ranty naszej tarty. Smarujemy ciasto odrobiną majonezu, posypujemy świeżo zmielonym pieprzem. Układamy upieczony i rozdrobniony miąższ bakłażana a następnie rozsypujemy na całości kapary. Mozzarellę rozrywamy na mniejsze kawałki i układamy na tarcie.

Na koniec układamy przekrojone na pół pomidory koktajlowe, odrobinę solimy i posypujemy roztartym w dłoniach suszonym oregano. Tartę zapiekamy w temp. 180 st. C przez ok 30 minut. Na upieczonej tarcie układamy liście świeżej bazylii i serwujemy na ciepło.

Poznaj podobne przepisy

Aktualności

Komentarze (2)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

Damiano

16.10.2015 08:31
bardzo dobra

slodkieniebo

15.10.2015 20:09
Smakowita ta tarta :)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat