Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Tarta z pomidorami i mozzarellą

5.0
(98)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Wytrawna tarta to świetny pomysł na obiad lub lunch do pracy. Wystarczy gotowy składnik w postaci ciasta francuskiego, ulubione dodatki i gotowe! 

Składniki:

Składniki:

ciasto francuskie 1 opakowanie
jajka duże 3 sztuki
śmietanka 30% 400 ml
Gałka muszkatołowa mielona Prymat 1/2 łyżeczki
pomidory 3 sztuki
pomidory koktajlowe (czerwone) 4 sztuki
kulka mozzarelii 1 sztuka
ser feta 1 kostka
kiełki
Sól himalajska Prymat w młynku szczypta
Pieprz kolorowy Prymat w młynku szczypta
Oregano suszone Prymat 1 łyżka

Przepis i sposób przygotowania na: Tarta z pomidorami i mozzarellą

Wytrawna tarta z pomidorkami i mozzarellą, to nie tyko idealny pomysł na przekąskę podczas spotkania z przyjaciółmi, ale również pomysł na obiad. Robi się ją w mgnieniu oka, ponieważ nie trzeba samodzielnie wyrabiać ciasta, a sięgnąć jedynie po gotowe ciasto francuskie. Pozostałe składniki wystarczy wymieszać, wlać na ciasto i zapiec! Proste, szybkie i pyszne danie gotowe!

1. Formę natłuścić i wyłożyć ciastem francuskim. Ponakłuwać widelcem, wyłożyć papierem do pieczenia i obciążyć np. suchą fasolą i wstawić do piekarnika nagrzanego do 190 stopni.

2. Zapiekać przez ok. 15 minut. Po upieczeniu wyjąć formę z ciastem i nieco ostudzić.

3. W misce połączyć jajka ze śmietaną i przyprawami (poza oregano). Masę wylać na podpieczone ciasto, ułożyć plastry pomidorów i mozzarelli. Posypać oregano i wstawić do piekarnika na 20 - 25 minut, aż się zetnie.

4. Przed podaniem udekorować mozzarellą, serem feta i kiełkami.

Smacznego!

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak