tarta z pomarańczową dynią, kruszonką i orzechami włoskimi

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • mąka pszenna

    2 szklanki
  • żółtka

    2
  • cukier puder

    1/3 szklanki
  • masło

    100 gram
  • dynia

    400 gram
  • pomarańcza

    1
  • cukier

    1/2 szklanki
  • orzechy włoskie

    3/4 szklanki
  • śliwki suszone

    6-8 sztuk
  • czekolada gorzka

    kilka kostek
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Mąkę (typ 650) przesiałam do miski i połączyłam z posiekanym masłem, następnie dodałam żółtka i cukier puder, zagniotłam ciasto. Trochę ciasta odłożyłam na kruszonkę, resztą wylepiłam formę (19-20cm) do tarty i schowałam do lodówki na 1 godzinę.
Dynię pokroiłam w drobną kostkę i wsypałam do rondelka. Zalałam sokiem z 1 pomarańczy, startą skórkę z tej pomarańczy, suszone śliwki i dodałam cukier. Wstawiłam na mały ogień i gotowałam aż cukier się rozpuścił.
Po wyjęciu z lodówki ciasto nakłułam widelcem, przykryłam papierem do pieczenia i obciążyłam fasolą. Ciasto wstawiłam do piekarnika nagrzanego na 190 stopni na 15 minut. Zdjęłam obciążenie i wstawiłam na kolejne 15 minut.
Masę dyniową wysypałam na tarte, pokruszyłam kruszonkę, posypałam orzechami włoskimi i zapiekłam w piekarniku aż kruszonka się zrumieniła. Po ostudzeniu posypałam startą czekoladą. Smacznego :)

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (22)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Alex_M 03.03.2014 09:44
rewelacyjna :)
Adamorek 27.12.2013 14:04
Pyszna na słodko
olkaaa 15.09.2013 09:35
rewelacyjny przepis
Motorek 16.08.2013 08:02
apetyczne jedzonko
mirosława4 12.05.2013 21:36
ale kusisz tymi słodkościami :)
smerfetka79 07.05.2013 18:46
świetny przepis. Tarta wygląda bardzo apetycznie
Klausia 15.04.2013 14:29
genialne połączenie smakowe :)
Renata22 05.02.2013 18:57
Coś pieknego! Chętnie bym spróbowała!;)
Wafelek2601 20.01.2013 15:32
Wygląda bardzo zachęcająco.
czekoladka_m 19.12.2012 18:20
ale apetyczne ciasto!!!

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat