Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Tarta z pieczarkami i filetem z indyka

2.0
(7)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

mąka pszenna 150 g
masło 100 g
żółtko jajek 1
olej 1 łyżeczka
woda 1 łyżka
sól 1 szczypta
pieczarki 300 g
pierś z indyka 200 g
żółty ser 60 g
jajko 3
śmietana 220 ml
Papryka słodka mielona Prymat 1/2 łyżeczki
przyprawy

Przepis i sposób przygotowania na: Tarta z pieczarkami i filetem z indyka

Mąkę przesiać, dodać zimne masło pokrojone w kawałki, żółtko, szczyptę soli, łyżeczkę oleju, łyżkę wody i szybko zagnieść ciasto. Uformować kulkę, zawinąć w folię i włożyć na pół godz. do lodówki.

Schłodzone ciasto wywałkować na koło o średnicy trochę większej niż foremka na tartę. Wywałkowane ciasto przekładamy na foremkę i dociskamy tak, aby brzegi też były wylepione ciastem. Zamiast wałkować ciasto, można nim po prostu szybko wylepić foremkę.

Ciasto kilkakrotnie nakłuć widelcem, przykryć folią aluminiową, na folię wysypać obciążniki ceramiczne lub po prostu fasolę, groch itp. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i podpiekamy 10 min. Po tym czasie można zdjąć folię i podpiec ciasto z włączoną tylko górną grzałką ok. 4-5 min. Podpieczone ciasto ostudzić.

Pieczarki umyć, obrać, pokroić, lekko posolić i podsmażyć na oliwie z oliwek (lub na maśle) do momentu wyparowania wody. Ostudzić.

Filet z indyka opłukać, pokroić w niezbyt grube paseczki, przyprawić solą i pieprzem i smażyć ok 15 min na oliwie z oliwek (pierwsze 5 min można smażyć na większym ogniu i bez pokrywki, stale mieszając, a kolejne 10 min - na małym ogniu i pod przykryciem). Ostudzić.

Śmietanę, jajka i przyprawy (ja dałam ok. 1/2 łyżeczki soli, 1/4 łyżeczki pieprzu, 1/4 łyżeczki pieprzu cayenne, szczyptę oregano) zmiksować. Ser zetrzeć na tarce, dołożyć do masy i wymieszać.

Na ostudzone ciasto wyłożyć ok. 3-4 łyżek masy. Na nią wyłożyć pieczarki. W miarę równomiernie polać je kolejnymi 3 łyżkami masy. Wyłożyć podsmażone mięso. Zalać pozostałą masą.

Tartę włożyć do nagrzanego do 180 stopni i piec ok. 30-35 min (aż z wierzchu będzie złocista).
Smacznego:)

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

berys18 09.02.2017 13:14
wygląda pysznie
Łucja 09.06.2013 23:54
bardzo lubię takie tarty :)
Marcinkemp 10.03.2013 13:59
Wygląda bardzo smacznie
IwonaDD 09.03.2013 08:54
tarta palce lizac
eliza135 07.03.2013 09:15
smacznie wygląda
GOSIA18 06.03.2013 16:19
muszę spróbować, wygląda pysznie
Magda24 06.03.2013 15:26
smaczna tarta, taka trochę omletowa - lubię to :)
halina17 06.03.2013 15:20
Dobra tarta na obiad.
babajaga1969 06.03.2013 14:51
wygląda bardzo pysznie :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak