Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Tarta z owocami lata

4.0
(26)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Tarta z owocami to połączenie słodkiego ciasta ze świeżymi owocami. Sprawdź ten przepis na tartę z owocami lata, którą możesz przygotować w domu. Przepis obejmuje ciasto, krem i owoce. 

Składniki:

Ciasto kruche

masło 125 g
cukier 90 g
jajko 1
mąka orkiszowa 250 g
woda zimna 1-2 łyżki

Krem waniliowy

mleko 3,2% 250 ml
laska wanilii 1/2
cukier 50 g
mąka kukurydziana 20 g
żółtko jajek 3
śmietana kremówka 100 ml
Żelatyna wieprzowa Prymat 1 łyżka

Owoce

maliny świeże 250 g
truskawki 200 g
borówka amerykańska 80 g

Glazura

dżem malinowy 2-3 łyżki
woda ciepła 1 łyżka

Porada

Przepis pochodzi z książki Gordona Ramsay´a "Kuchnie świata", jednakże został on w niedużym stopniu przeze mnie zmodyfikowany. Do ciasta użyłam mąki orkiszowej jasnej (typ 630).

Przepis i sposób przygotowania na: Tarta z owocami lata

Najłatwiejszy sposób na to, jak zrobić tartę z owocami, to przygotowanie właśnie tego przepisu. Krem i kruche ciasto idealnie łączy się właśnie z tymi smakami owoców. Całość jest jednocześnie kusząco słodka, ale i lekka. To idealny deser na lato. 

1. Na ciasto utrzyj robotem kuchennym masło i cukier. Dodaj jajko i ucieraj przez 30 sekund. Wsyp mąkę i mieszaj, aż się połączy. Jeśli trzeba, możesz dodać zimną wodę. Na blacie podsypanym mąką zagnieć ciasto. Uformuj z niego dysk, zawiń w folię śniadaniową i włóż do lodówki na 30 minut.

2. Ciasto wyjmij z lodówki i na podsypanym blacie rozwałkuj. Wyłóż nim tortownicę o średnicy 28 cm, najlepiej z ruchomym dnem, ja użyłam silikonowej bez ruchomego dna. Ciasto, które będzie wystawało poza krawędź, odkrój. Wstaw je następnie do lodówki na 30 minut.

3. Krem waniliowy przygotuj, wlewając do garnka z grubym dnem mleko, dodając nasiona i laskę wanilii oraz 1 łyżkę cukru. Powoli podgrzewaj, aż mleko prawie się zagotuje. W tym czasie w misce ubij pozostały cukier z mąką kukurydzianą i żółtkami. Gdy mleko zacznie wrzeć, powoli przelej je do masy jajecznej, nieustannie mieszając, najlepiej zrobimy to przy pomocy robota planetarnego bo wtedy on miesza za nas. Po przelaniu mleka przepłucz garnek i przetrzyj do niego przez sitko masę kremową. Wstaw na mały ogień i poczekaj, aż krem zgęstnieje. Ponownie przetrzyj go przez sitko do czystej miski i zostaw do ostygnięcia, mieszając do pewien czas, by nie uformował się kożuch.

4. Rozgrzej piekarnik do 200 stopni C. Tortownicę z ciastem wyłóż papierem pergaminowym i wysyp dno fasolą lub specjalnymi kulkami ceramicznymi, aby ciasto się nie wybrzuszało. Wstaw do piekarnika i piecz przez 15-20 minut. Zdejmij papier i fasolę, a następnie piecz ciasto jeszcze przez 5 minut. Wyjmij z piekarnika i odstaw do ostygnięcia. Następnie wyłóż na docelowy talerz, na którym będzie serwowana. Z formy bez wyciąganego dna będzie trudniej ciasto wyłożyć, ale musimy tak to zrobić by się nie połamało.

5. Śmietanę ubij na sztywno. Schłodzony krem waniliowy ubijaj przez chwilę, by się rozluźnił. Wmieszaj do niego śmietanę. W mojej wersji do kremu dodałam żelatyny żeby był bardziej zwarty. Żelatynę rozpuszczamy w 2 łyżkach zimnej wody. Mieszamy, odstawiamy na 10 minut. Potem żelatynę należy delikatnie podgrzać aby całkowicie się rozpuściła. Do takiej dodać ze 2-3 łyżki kremu, wymieszać i wlać z powrotem do miski z kremem. Zostawić w lodówce na 10 minut.

6. Owoce, jeżeli jest taka potrzeba to umyj, dobrze żeby były całkowicie osuszone. Truskawki można pokroić w talarki. Można użyć tylko samych malin tak jak zrobił to Gordon Ramsay. Na ciasto nałóż krem, na to ułóż owoce. Dżem malinowy (najlepiej bezpestkowy) umieść w miseczce i dodaj (jeśli jest bardzo gęsty) gorącej wody. Rozsmaruj go na owocach. Można pominąć i posypać tartę samym cukrem pudrem.

Tarta owocowa to ten rodzaj ciasta, który nie wymaga długiego pieczenia. Jednak kruche ciasto należy schłodzić w lodówce, co zajmuje około 30 minut. Warto o tym pamiętać przed przygotowywaniem przepisu!

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Kasnaj 27.05.2015 17:07
lubię owoce ciasta
Mniam 20.05.2015 12:24
Jej, wygląda obłędnie!
VioletoweKucharzenie 20.05.2015 10:02
mmm pyszności!
Hrabina w kuchni 19.05.2015 21:59
Wspaniała i pyszna tarta :)
Mama niejadka 19.05.2015 20:45
Zapachniało latem
Misia13 19.05.2015 19:19
mmmmm, apetycznie ;-)
Zdzisław 19.05.2015 17:30
takie słodkości bardzo lubię
Wiesława1 19.05.2015 17:23
pyszny deser
Monika-twin 19.05.2015 17:23
ale pzsyna tarta.
norweska20 19.05.2015 17:18
piękna i smaczna
Ola1young 19.05.2015 16:19
poprosze o kawałek
Justi2401 19.05.2015 16:16
Wygląda tak kusząco że aż chce się po nią sięgnąć :)
nogawkuchni 19.05.2015 15:49
Pyszna i kusząca letnia tarta,rewelacyjna słodkość.
mirosława4 19.05.2015 15:47
zjadłabym kawałek :)
Agnieszka-87-25 19.05.2015 15:39
mniam ale smakołyk
barbara11561 19.05.2015 15:28
pysznie wygląda:)
dom-agi 19.05.2015 14:38
Zapachniało latem!
Adamorek 19.05.2015 14:20
przywołuje wakacyjne wspomnienia

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak