Tarta z orzechami pekan

Tarta z orzechami pekan

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

g

kostka

kg

gramów

ml

duża łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • masło

    200 g
  • cukier puder

    120 g
  • mąka

    300 g
  • kakao

    2 lyzki
  • sól

    1 szczypta
  • żółtko jaja

    2 szt.
  • czekolada gorzka

    200 g
  • masło

    100 g
  • śmietana kremowa 30%

    100 g
  • orzechy pekan

    100 g
  • orzechy pekan

    18 polowek
  • cukier

    100 g
  • cynamon mielony

    1 szczypta
  • jaja surowe

    1 szt.
  • kakao do posypania

    1 lyzeczka
Wyślij składniki na:
Listonic
promotion_img Reklama na dziś

Sposób przygotowania

Z masla, cukru pudru, maki, kakao, soli i zoltek wyrobic ciasto. Schowac do lodowki na 30 minut.

Czekolade posiekac, dodac maslo i smietane- rozpuscic w kapieli wodnej. Ostudzic. Orzechy posiekac razem z cynamonem, cukrem i i jajem dodac do rozpuszczonej ostudzonej czekolady. Wymieszac.
Ciasto rozwalkowac i wlozyc na wysmarowana tluszczem tortownice/tartownice o srednicy 30 cm (lacznie z bokami). Na ciasto wylac czekolade z orzechami., a na czekolade ulozyc polowki orzechow.
Tarte piec w podgrzanym piekarniku ca 15 minut. Ostudzic, posypac kakao i serwowac.
P.S. Alternatywa dla orzechow pekan sa orzechy wloskie. Uwaga przy wykladaniu tarty z piekarnika- czekolada jest w stanie plynnym musi sie ostudzic.

Poznaj podobne przepisy

Aktualności

Komentarze (1)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

freekate

04.02.2012 08:14
bardzo apetycznie wygląda

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat