Tarta z ogórkiem, koperkiem, łososiem i paluszkami surimi

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • C I A S T O

  • mąka tortowa

    250 g
  • masło

    125 g
  • jajko

    1
  • cukier

    szczypta
  • F A R S Z

  • łosoś wędzony

    100 g
  • paluszki surimi

    100 g
  • ogórek

    1/2 szt.
  • koperek

    1 pęczek
  • śmietana 12%

    200 ml
  • śmietana kremowa 30%

    2 łyżki
  • mleko

    1/4 szklanki
  • ser żółty

    50 g
  • sól

  • pieprz

  • jajka

    2
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Tarta z ogórkiem, koperkiem, łososiem i paluszkami surimi foto
Przygotować ciasto: wszystkie składniki wymieszać i wyrobić. Rozwałkować na formę do tarty i umieścić w niej, widelce powbijać dziurki w ciasto i odstawić na ok. 30 min. do lodówki.
Następnie piec z obciążeniem (np. fasolą) w piekarniku w 180 st. C przez ok. 15 min. Wystudzić.
Łosoś i surimi pokroić na mniejsze kawałki i dodać na ciasto, ogorek obrać ze skóry, pososlić i odstawić na ok 5 min., osączyć z soku i również ułożyć na ciasto.
Krok 2 - Tarta z ogórkiem, koperkiem, łososiem i paluszkami surimi foto
Posypać startym serem żółtym.
Krok 3 - Tarta z ogórkiem, koperkiem, łososiem i paluszkami surimi foto
Przygotować masę: śmietany, mleko jajka wymieszać, oprószyć pieprzem i delikatnie solą, dodać pokrojony koperek i ponownie wymieszać. Polać na ciasto.
Krok 4 - Tarta z ogórkiem, koperkiem, łososiem i paluszkami surimi foto
Piec. 25 min w 180 st. C.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (3)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
malaczarna23 23.08.2013 09:08
ale pyszniutka tarta:) mniam :)
Milena87 22.08.2013 21:55
smakowita tarta
paulina2157 22.08.2013 21:49
bardzo apetycznie się prezentuje

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat