Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Tarta z ogórkiem, koperkiem, łososiem i paluszkami surimi

2.0
(8)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

C I A S T O
mąka tortowa 250 g
masło 125 g
jajko 1
cukier szczypta
F A R S Z
łosoś wędzony 100 g
paluszki surimi 100 g
ogórek 1/2 szt.
koperek 1 pęczek
śmietana 12% 200 ml
śmietana kremowa 30% 2 łyżki
mleko 1/4 szklanki
ser żółty 50 g
sól
pieprz
jajko 2

Przepis i sposób przygotowania na: Tarta z ogórkiem, koperkiem, łososiem i paluszkami surimi

Kroki postępowania

1
Przygotować ciasto: wszystkie składniki wymieszać i wyrobić. Rozwałkować na formę do tarty i umieścić w niej, widelce powbijać dziurki w ciasto i odstawić na ok. 30 min. do lodówki.
Następnie piec z obciążeniem (np. fasolą) w piekarniku w 180 st. C przez ok. 15 min. Wystudzić.
Łosoś i surimi pokroić na mniejsze kawałki i dodać na ciasto, ogorek obrać ze skóry, pososlić i odstawić na ok 5 min., osączyć z soku i również ułożyć na ciasto.
Krok 1 - Tarta z ogórkiem, koperkiem, łososiem i paluszkami surimi foto
2
Posypać startym serem żółtym.
Krok 2 - Tarta z ogórkiem, koperkiem, łososiem i paluszkami surimi foto
3
Przygotować masę: śmietany, mleko jajka wymieszać, oprószyć pieprzem i delikatnie solą, dodać pokrojony koperek i ponownie wymieszać. Polać na ciasto.
Krok 3 - Tarta z ogórkiem, koperkiem, łososiem i paluszkami surimi foto
4
Piec. 25 min w 180 st. C.
Krok 4 - Tarta z ogórkiem, koperkiem, łososiem i paluszkami surimi foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

malaczarna23 23.08.2013 09:08
ale pyszniutka tarta:) mniam :)
Milena87 22.08.2013 21:55
smakowita tarta
paulina2157 22.08.2013 21:49
bardzo apetycznie się prezentuje

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak