Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Tarta z nektarynami do góry owocami

2.0
(2)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Przepis i sposób przygotowania na: Tarta z nektarynami do góry owocami

1 okrągły płat ciasta francuskiego średnicy 26 cm,
6 nektarynek,
2 łyżki soku z cytryny,
2,5 dag masła,
5 dag cukru.

Przekroić nektarynki na pół i usunąć pestki. Pokroić na cząstki grubości ok. 1cm, skropić sokiem z cytryny i odstawić na chwilkę.
Masło roztopić i wylać na dno żaroodpornej okrągłej formy (średnica wiadomo 26 cm - około), posypać równomiernie cukrem i delikatnie go skarmelizować na małym ogniu. Można formę wsadzić na chwilę do nagrzanego do 200˚C. Na gotowym karmelu ułożyć promieniście i dachówkowato cząstki nektarynek.
Ciasto rozwałkować delikatnie na płat mniej więcej średnicy 28 cm, przykryć nim owoce, zawinąć brzegi do środka, lekko docisnąć i nakłuć widelcem. Piec 20-25 minut w temp. 200˚C. Wyjąć, koniecznie zostawić na jakieś 5 minut i wyłożyć na płaski talerz, odwracając do góry nogami czyliż owocami.
Najlepsza mocno ciepła. Dodatek kulki lodów waniliowych wprawi w zachwyt wszystkich (nawet odchudzający się mocno wymiękają). Zimna niestety traci wiele, bo ciasto francuskie deczko nasiąka sokiem z owoców. Co oczywiście nie znaczy, że jest niedobre.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

ZEWA 11.10.2011 14:19
szybko i smacznie
Aleksandra45 21.11.2010 10:57
super wygląda :-)
Karolina92 14.11.2010 13:21
super!
Beata73 07.10.2010 13:42
dobry pomysł z owocami do góry,żeby sok nie wyciekła!
Kryska73 05.10.2010 14:49
na prawdę brak mi słów!
Mysiunia 29.09.2010 08:44
świetny przepis! :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak