Przepis i sposób przygotowania na: Tarta z musem czekoladowym, mascarpone i truskawkami
Mąkę przesiać na stolnicę, dodać zimne masło, jajko, cukier i śmietanę.
Zagnieść, aż będzie gładkie.
W razie potrzeby podsypywać mąką, aby nie kleiło się do rąk.
Tak przygotowane ciasto schłodzić w lodówce przez około 30 minut.
Formę do tarty wysmarować masłem.
Ciasto wyciągnąć z lodówki i rozwałkować.
Zawinąć na wałek i przenieść na formę.
Wyłożyć nim dno i boki formy, całość nakłuć widelcem.
Piec około 25 minut (na złoty kolor) w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.
Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej i przestudzić.
Dodać do niej serek mascarpone i wymieszać na gładką masę.
Wyłożyć na przestudzony spód.
Śmietankę ubić na sztywno razem z cukrem pudrem.
Stopniowo wmieszać w nią mascarpone.
Wyłożyć delikatnie na czekoladowy mus.
Na wierzchu ułożyć pokrojone truskawki i udekorować świeżą miętą.
Najlepiej podawać bezpośrednio po przygotowaniu.