tarta z morelami i amaretti (crostata di albicocche e amaretti)

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

ciasto kruche

  • mąka pszenna typ 450

    1 szklanka
  • masło

    100 g
  • żółtko surowe

    1
  • cukier

    1 łyżka
  • sól

    1/2 łyżeczki
  • aromat migdałowy

wypełnienie

  • morele

    500 g
  • ciastka

    100 g amaretti
  • sok z cytryny

    1/2 cytryny
  • cukier

    1-2 łyżki
  • likier amaretto

    1-2 łyżki
  • migdały

    do dekoracji
  • masło

    1 łyżka

glazura

  • Żelatyna wieprzowa Prymat

    1 łyżeczka + sok z moreli
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - tarta z morelami i amaretti (crostata di albicocche e amaretti) foto
Składniki na formę o średnicy około 20 cm.
Mąkę wymieszać z cukrem najlepiej pudrem, solą i wsypać do malaksera (z metalowymi nożami). Dodać pokrojone ziemne masło i uruchomić urządzenie. Połączyć składniki.
Na końcu dodać aromat i żółtko i ręcznie zagnieść ciasto.
Ciasto wstawić do lodówki na kilka godzin a najlepiej na całą noc.
Krok 2 - tarta z morelami i amaretti (crostata di albicocche e amaretti) foto
Po wyjęciu z lodówki ciasto odstawić aby zmiękło. Rozwałkować między dwoma płatami folii spożywczej. Jeśli krawędzie popękają łatwo je zlepić i wyrównać odrywając ciasto tam gdzie jest go więcej i przykleić tam gdzie pęka.
Krok 3 - tarta z morelami i amaretti (crostata di albicocche e amaretti) foto
Ciasto przełożyć do formy (bez folii). Wstawić na 10 minut do zamrażarki.
Krok 4 - tarta z morelami i amaretti (crostata di albicocche e amaretti) foto
Morele przekroić na pół, wyjąć pestkę i przekroić na ćwiartki. Skropić sokiem z cytryny, posypać cukrem i likierem amaretto i odstawić aż puszczą sok.
Sok odlać, powinno być go 1/41/3 szklanki. Wsypać do niego żelatynę i rozpuścić w kąpieli wodnej - to będzie glazura.
Krok 5 - tarta z morelami i amaretti (crostata di albicocche e amaretti) foto
Na dno tarty pokruszyć połowę ciastek amaretti.
Krok 6 - tarta z morelami i amaretti (crostata di albicocche e amaretti) foto
Na to ułożyć morele.
Krok 7 - tarta z morelami i amaretti (crostata di albicocche e amaretti) foto
Posypać resztą pokruszonych ciastek.
Krok 8 - tarta z morelami i amaretti (crostata di albicocche e amaretti) foto
Posypać pokrojonymi migdałami i kawałkami masła. Piec 20-25 minut w 180 stopniach.
Po wystygnięciu łyżeczką nanieść glazurę. Galaretka zlepi ruchome elementy i nada połysk owocom. Kroić gdy stężeje.
Gotowe, smacznego.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (15)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
EmciaPichci 18.08.2014 19:16
oj zjadłabym taką :)
adelajda 16.08.2014 07:17
Po prostu pycha :))))
V_kuchareczka 15.08.2014 21:27
wspaniale się prezentuje
Zdzisław 15.08.2014 19:13
dla mnie smaczne ciasto podano
anemon 15.08.2014 18:26
Świetne ciasto na lato.
Joannasz3190 15.08.2014 17:48
Pyszności :)
Pyszota 15.08.2014 17:17
super przepis
teresa18 15.08.2014 16:20
rewelacyjne cudo
Mniam 15.08.2014 16:18
Taka tarta musi smakować rewelacyjnie! Pyszne połączenia smaków.
Ania84 15.08.2014 15:57
fajne ciacho

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat