Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

tarta z morelami i amaretti (crostata di albicocche e amaretti)

3.0
(14)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

ciasto kruche

mąka pszenna typ 450 1 szklanka
masło 100 g
żółtko surowe 1
cukier 1 łyżka
sól 1/2 łyżeczki
aromat migdałowy

wypełnienie

morele 500 g
ciastka 100 g amaretti
sok z cytryny 1/2 cytryny
cukier 1-2 łyżki
likier amaretto 1-2 łyżki
migdały do dekoracji
masło 1 łyżka

glazura

Żelatyna wieprzowa Prymat 1 łyżeczka + sok z moreli

Przepis i sposób przygotowania na: tarta z morelami i amaretti (crostata di albicocche e amaretti)

Kroki postępowania

1
Składniki na formę o średnicy około 20 cm.
Mąkę wymieszać z cukrem najlepiej pudrem, solą i wsypać do malaksera (z metalowymi nożami). Dodać pokrojone ziemne masło i uruchomić urządzenie. Połączyć składniki.
Na końcu dodać aromat i żółtko i ręcznie zagnieść ciasto.
Ciasto wstawić do lodówki na kilka godzin a najlepiej na całą noc.
Krok 1 - tarta z morelami i amaretti (crostata di albicocche e amaretti) foto
2
Po wyjęciu z lodówki ciasto odstawić aby zmiękło. Rozwałkować między dwoma płatami folii spożywczej. Jeśli krawędzie popękają łatwo je zlepić i wyrównać odrywając ciasto tam gdzie jest go więcej i przykleić tam gdzie pęka.
Krok 2 - tarta z morelami i amaretti (crostata di albicocche e amaretti) foto
3
Ciasto przełożyć do formy (bez folii). Wstawić na 10 minut do zamrażarki.
Krok 3 - tarta z morelami i amaretti (crostata di albicocche e amaretti) foto
4
Morele przekroić na pół, wyjąć pestkę i przekroić na ćwiartki. Skropić sokiem z cytryny, posypać cukrem i likierem amaretto i odstawić aż puszczą sok.
Sok odlać, powinno być go 1/41/3 szklanki. Wsypać do niego żelatynę i rozpuścić w kąpieli wodnej - to będzie glazura.
Krok 4 - tarta z morelami i amaretti (crostata di albicocche e amaretti) foto
5
Na dno tarty pokruszyć połowę ciastek amaretti.
Krok 5 - tarta z morelami i amaretti (crostata di albicocche e amaretti) foto
6
Na to ułożyć morele.
Krok 6 - tarta z morelami i amaretti (crostata di albicocche e amaretti) foto
7
Posypać resztą pokruszonych ciastek.
Krok 7 - tarta z morelami i amaretti (crostata di albicocche e amaretti) foto
8
Posypać pokrojonymi migdałami i kawałkami masła. Piec 20-25 minut w 180 stopniach.
Po wystygnięciu łyżeczką nanieść glazurę. Galaretka zlepi ruchome elementy i nada połysk owocom. Kroić gdy stężeje.
Gotowe, smacznego.
Krok 8 - tarta z morelami i amaretti (crostata di albicocche e amaretti) foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

EmciaPichci 18.08.2014 19:16
oj zjadłabym taką :)
adelajda 16.08.2014 07:17
Po prostu pycha :))))
V_kuchareczka 15.08.2014 21:27
wspaniale się prezentuje
Zdzisław 15.08.2014 19:13
dla mnie smaczne ciasto podano
anemon 15.08.2014 18:26
Świetne ciasto na lato.
Joannasz3190 15.08.2014 17:48
Pyszności :)
Pyszota 15.08.2014 17:17
super przepis
teresa18 15.08.2014 16:20
rewelacyjne cudo
Mniam 15.08.2014 16:18
Taka tarta musi smakować rewelacyjnie! Pyszne połączenia smaków.
Ania84 15.08.2014 15:57
fajne ciacho
mysza75 15.08.2014 15:46
jaki fajna tarta do kawy
wwwiolka 15.08.2014 15:42
Bardzo ładnie wygląda.
Kejti 15.08.2014 15:07
Rewelacja,aż ślinka cieknie :-)
2milutka 15.08.2014 15:04
cudownie wygląda!!!!!!!!
Renata9 15.08.2014 14:50
jaka pyszna tarta

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak