Przepis i sposób przygotowania na: Tarta z młodymi ziemniakami
Kroki postępowania
Do przesianej mąki , dodajemy ,sól , zioła , pokrojone zimne masło i margarynę.
Wszystko rękami rozcieramy na kruszonkę , dodajemy żółtko i szybko zagniatamy jednolite ciasto.
Zakrywamy folią i wstawiamy do lodówki .
Nadzienie.
Do śmietany dodajemy sól , tymianek , majeranek , pieprz cytrynowy .
Śmietanę miksujemy dodając kolejno jajka, pokruszony ser niebieski .
Na koniec wsypujemy posiekany koper, mieszamy łyżką.
Szparagi obmywamy , przełamujemy i suche lekko przesmażamy na oliwie .
Tortownicę 21 cm. smarujemy margaryną i posypujemy mąką.
Chłodne ciasto wałkujemy i wykładamy na spód i boki tortownicy ( boki ok.3 cm).
Spód ciasta nakłuwamy , nakładamy papier do pieczenia , obciążamy ciasto i wstawiamy do piekarnika. Zapiekamy ok. 10-15 minut, zdejmujemy papier i jeszcze chwilę zapiekamy wierzch. Wyjmujemy i studzimy.
Gdy ciasto będzie prawie chłodne nakładamy ziemniaki, polewamy śmietaną i wykładamy przekrojone na pół szparagi.
Wstawiamy do piekarnika i pieczemy do zarumienienia ok. 40-50 minut.