Tarta z mięsem mielonym i warzywami

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

CIASTO

  • mąka pszenna

    300 g
  • masło

    100 g
  • sól

    1 szczypta
  • śmietana 18 proc

    3 łyzki

FARSZ

  • mięso mielone

    400 g
  • czosnek

    3 zabki
  • cebula

    2 szt
  • marchew

    2 szt
  • mleko

    200 ml
  • jajko

    2 szt
  • ser żółty

    100 g
  • sól

    1 szczypta
  • Pieprz czarny mielony Prymat

    1 szczypta
  • Papryka ostra mielona Prymat

    1 szczypta
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

CIASTO :

Z mąki , masła , śmietany i szczypty soli zagniatamy ciasto.

Wylepiamy nim formę do tarty ( 26 cm ).

nakłuwamy widelcem i wkładamy do mrożenia.

FARSZ:

Piekarnik nagrzewamy do 200C.

W czasie kiedy nasze ciasto się chłodzi my przygotowujemy farsz.

Na odrobinie oleju podsmażamy posiekaną cebulę i czosnek.

Dodajemy zmielone mięs i smażymy kilka minut cały czas mieszając.

Dodajemy startą marchew , dokładnie mieszamy i doprawiamy do smaku solą , pieprzem i papryką.

CAŁOŚĆ :

Schłodzone ciasto wkładamy do nagrzanego piekarnika na 10-12 minut.

Na podpieczone ciasto wyciągamy przygotowany farsz.

Zalewamy jajkami roztrzepanymi z mlekiem i startym żółtym serem.

Wkładamy do piekarnika na niską półkę i pieczemy ok. 30 minut.

Smacznego!

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (3)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
IwonaDD 17.05.2014 19:18
super danie
Magula 17.05.2014 16:14
Rewelacyjny pomysł
ada.la 17.05.2014 16:09
fajny obiadek

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat