Składniki
kostka
g
kg
gramów
gniazda
gniazd
ml
duża łyż.
dużej łyż.
mała łyż.
łyżeczka
łyżka
szklanka
CIASTO
-
mąka pszenna
300 g -
masło
100 g -
sól
1 szczypta -
śmietana 18 proc
3 łyzki
FARSZ
-
mięso mielone
400 g -
czosnek
3 zabki -
cebula
2 szt -
marchew
2 szt -
mleko
200 ml -
jajko
2 szt -
ser żółty
100 g -
sól
1 szczypta -
Pieprz czarny mielony Prymat
1 szczypta -
Papryka ostra mielona Prymat
1 szczypta
Przepis i sposób przygotowania Tarta z mięsem mielonym i warzywami
Z mąki , masła , śmietany i szczypty soli zagniatamy ciasto.
Wylepiamy nim formę do tarty ( 26 cm ).
nakłuwamy widelcem i wkładamy do mrożenia.
FARSZ:
Piekarnik nagrzewamy do 200C.
W czasie kiedy nasze ciasto się chłodzi my przygotowujemy farsz.
Na odrobinie oleju podsmażamy posiekaną cebulę i czosnek.
Dodajemy zmielone mięs i smażymy kilka minut cały czas mieszając.
Dodajemy startą marchew , dokładnie mieszamy i doprawiamy do smaku solą , pieprzem i papryką.
CAŁOŚĆ :
Schłodzone ciasto wkładamy do nagrzanego piekarnika na 10-12 minut.
Na podpieczone ciasto wyciągamy przygotowany farsz.
Zalewamy jajkami roztrzepanymi z mlekiem i startym żółtym serem.
Wkładamy do piekarnika na niską półkę i pieczemy ok. 30 minut.
Smacznego!
Komentarze (3)
Nie masz konta? Zarejestruj się