Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Tarta z mięsem mielonym i beszamelem

3.0
(12)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

Lista składników

ciasto francuskie 1 opakowanie
mięso mielone 600 gram
cebula 1 sztuka
olej do smażenia 2 łyzki
pomidor 3 sztuki
Przyprawa do mięsa mielonego farszu i klopsów Prymat 0,5 opakowania
czosnek 2 ząbki
Bułka tarta klasyczna Prymat 1 łyzeczka

beszamel

masło 1\3 kostki
mleko 2% 300-400 ml
mąka 3 łyzki
sól do smaku 1 szczypta
Gałka muszkatołowa mielona Prymat 1\3 łyzeczki

Przepis i sposób przygotowania na: Tarta z mięsem mielonym i beszamelem

Kroki postępowania

1
Cebulę obieramy, kroimy w kostkę podsmażamy na oleju.
Krok 1 - Tarta z mięsem mielonym i beszamelem foto
2
Do cebuli dodajemy zmielone mięso- z łopatki.
Krok 2 - Tarta z mięsem mielonym i beszamelem foto
3
Pomidory kroimy na mniejsze kawałki i dodajemy do mięsa. Razem smażymy około 20 minut.
Krok 3 - Tarta z mięsem mielonym i beszamelem foto
4
W trakcie smażenia dodajemy przyprawy: do mięsa mielonego, czosnek. Mieszamy składniki.
Krok 4 - Tarta z mięsem mielonym i beszamelem foto
5
Przygotowujemy beszamel. w tym celu roztapiamy masło i dodajemy do niego mąkę.
Krok 5 - Tarta z mięsem mielonym i beszamelem foto
6
Następnie wlewamy zimne mleko i gotujemy do momentu zgęstnienia- cały czas mieszając. Dodajemy gałkę muszkatołową oraz sól.
Krok 6 - Tarta z mięsem mielonym i beszamelem foto
7
ciasto francuskie przekładamy do formy na tarte.
Krok 7 - Tarta z mięsem mielonym i beszamelem foto
8
Na cieście wykładamy usmażone mięso mielone.
Krok 8 - Tarta z mięsem mielonym i beszamelem foto
9
Następnie nakładamy beszamel...
Krok 9 - Tarta z mięsem mielonym i beszamelem foto
10
rozkładając go po całości . Górę tarty obsypujemy delikatnie bułką tarta. wstawiamy do piekarnika i pieczemy 30-35 minut w 180 stopniach. Smacznego :)
Krok 10 - Tarta z mięsem mielonym i beszamelem foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Malinka 20.08.2014 09:51
Zjadłabym ze smakiem :)
IZABELA29 08.08.2014 17:14
musi być smaczna
Zdzisław 08.08.2014 10:52
dla mnie smakowite danie zrobiono
PaniMISIOWA 08.08.2014 10:49
fajny pomysł, ostatnio polubiłam tarty

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak