tarta z malinami i bezą

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

tarta

  • mąka pszenna

    1 szklanka
  • mąka ziemniaczana

    3 łyżki
  • żółtko jajek

    2 sztuki
  • margaryna

    100 gram
  • cukier puder

    1/2 szklanki

nadzienie

  • maliny świeże

    500 gram

beza

  • białko

    3 sztuki
  • mąka ziemniaczana

    1 łyżka
  • cukier kryształ

    1/2 szklanki
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Mąki wymieszać, dodać margarynę i posiekać. Dodać żółtka, cukier i zagnieść ciasto. Formę na tartę wysmarować tłuszczem i obsypać bułką tartą. Ciasto rozwałkować i włożyć do formy. Gdy ciasto będzie za sztywne można dodać łyżkę śmietany. Piec w nagrzanym piekarniku w 170 stopni przez 20 minut.
Maliny przebrać i oczyścić. Wyłożyć na upieczone ciasto.
Białka jaj ubić na sztywno, następnie dodawać stopniowo cukier. Pod koniec ubijania dodać mąkę ziemniaczaną i wymieszać. Wyłożyć ubitą pianę na maliny i piec kolejne 25 minut w 170 stopniach.
menato
Gdy chcemy aby białko było chrupiące, to po 20 minutach zmniejszamy temperaturę i pieczemy jeszcze 15 minut.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat