Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

tarta z malinami i bezą

2.0
(10)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

tarta

mąka pszenna 1 szklanka
mąka ziemniaczana 3 łyżki
żółtko jajek 2 sztuki
margaryna 100 gram
cukier puder 1/2 szklanki

nadzienie

maliny świeże 500 gram

beza

białko 3 sztuki
mąka ziemniaczana 1 łyżka
cukier kryształ 1/2 szklanki

Porada

Gdy chcemy aby białko było chrupiące, to po 20 minutach zmniejszamy temperaturę i pieczemy jeszcze 15 minut.

Przepis i sposób przygotowania na: tarta z malinami i bezą

Mąki wymieszać, dodać margarynę i posiekać. Dodać żółtka, cukier i zagnieść ciasto. Formę na tartę wysmarować tłuszczem i obsypać bułką tartą. Ciasto rozwałkować i włożyć do formy. Gdy ciasto będzie za sztywne można dodać łyżkę śmietany. Piec w nagrzanym piekarniku w 170 stopni przez 20 minut.
Maliny przebrać i oczyścić. Wyłożyć na upieczone ciasto.
Białka jaj ubić na sztywno, następnie dodawać stopniowo cukier. Pod koniec ubijania dodać mąkę ziemniaczaną i wymieszać. Wyłożyć ubitą pianę na maliny i piec kolejne 25 minut w 170 stopniach.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak