Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Tarta z malinami

2.0
(5)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

maliny świeże 250 g
śmietana 18 proc 1 kubek
cukier wanilowy 1 opakowanie
jajko 3 szt
cukier 8 łyżek
mąka 2 szklanki
masło 1 kostka

Przepis i sposób przygotowania na: Tarta z malinami

Ciasto:

Z 2 szklanek mąki, masła w temperaturze pokojowej, 1 jajka i 5 łyżek cukru wyrabiamy ciasto. Robimy kulkę i odstawiamy na 1 godzinę do lodówki żeby zrobiło się twarde. Po tym czasie ciasto rozwałkowujemy i wykładamy nim formę. Wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180 C i pieczemy przez ok 20 min aż nabierze złotego koloru. Ciasto nie może być w środku miękkie.

Wierzch ciasta:

Miksujemy 2 jajka z 3 łyżkami cukru i cukrem waniliowym, następnie dodajemy śmietanę i jeszcze chwilę razem ubijamy.

Gdy cisto jest już upieczone zalewamy je naszą mieszanka śmietanowo-jajeczną i dodajemy maliny. Całość zapiekamy przez 20-30 min, aż masa na wierzchu się zetnie.

Gotowe ciasto studzimy i delektujemy się jego niebiańskim delikatnym smakiem


SMACZNEGO :)

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Kejti 06.03.2014 19:12
Zjadłabym taką tartę :-)
adelajda 24.05.2013 20:04
uwielbiam malinki więc tarta z nimi będzie mi smakować
misia53 17.12.2012 21:34
apetycznie wyglada
rjustysia 13.10.2012 11:33
Dobrze, że mam paczkę malin w zamrażarce :)
cooleczka 02.10.2012 19:18
poproszę kawałek :)
caralajna 25.09.2012 11:49
wygląda wspaniale, aż dostałam apetyt :)
pierniczkowo 23.09.2012 14:51
wygląda świetnie, uwielbiam malinki:)
Pietruszka 23.09.2012 10:19
wygląda smacznie
magda28 23.09.2012 09:51
super

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak