Tarta z łososiem i szpinakiem

Tarta z łososiem i szpinakiem

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kostka

g

kg

gramów

gniazda

gniazd

ml

duża łyż.

dużej łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • masło

    100 gram
  • mąka

    200 gram
  • łosoś

    25 dkg
  • szpinak świeży

    200 gram
  • śmietana 30%

    150 ml
  • jajko

    1 sztuka
  • sok z cytryny

  • sól do smaku

  • pieprz

  • żółty ser

    10 dkg
  • czosnek

    3 ząbek
  • woda zimna

    1/3 szklanka
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Na CIASTO:
masło 100 g
mąka 200 g
sól 1 łyżeczka
bardzo zimna woda 1/3 szklanki

FARSZ:
Łosoś bez skóry - 25 dkg
Szpinak liście - ok 200 gram
Śmietanka 30% - 150ml
1 jajko
troszkę masła (do podsmażenia szpinaku),
3 ząbki czosnku,
sól, pieprz, zioła prowansalskie, sok z cytryny,
i trochę startego żółty sera

WYKONANIE:
Najpierw robimy ciasto - siekamy masło i zagniatamy z mąką i solą. Dodajemy wodę "ile ciasto zbierze" zwykle to około 1/3 szkl zimnej wody.
Ciasto wkładamy na około minimum pól godziny do lodówki.
W tym czasie możne sobie posiekać szpinak i podsmażyć go na maśle, dodając do niego w trakcie smażenia drobno posiekany czosnek.
Wystarczy też czasu na pokrojenie łososia w kawałki. Posypujemy solą, pieprzem i skrapiamy sokiem z cytryny.
W zależności jaki mamy piekarnik włączamy go, żeby zdążył się nagrzać do 200 stopni :)
Wyciągamy ciasto z lodówki, rozwałkowujemy i przekładamy do formy na tartę.
Nakłuwamy widelcem w wielu miejscach (ciasto mam nam za dużo nie wyrosnąć).
Wkładamy samo ciasto na ok 15 - 20 minut. Podczas tego ubijamy jajko ze śmietanką. Dodaję do tego trochę soli, pieprzu, ziół prowansalskich no i żółty ser.
Wyciągamy ciasto. Układamy na nim łososia, szpinak. Zalewamy śmietanką.
Pieczemy kolejne około 20 minut. (do momentu, aż zacznie nam się rumienić)

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (38)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Ada-Gaba 18.04.2014 07:29
pyszne połączenie, bardzo apetyczna
IwonaKa 13.02.2014 14:36
pyszna taka tarta
Malinka 04.02.2014 22:16
Super smaczne danie!
treonina 24.01.2014 22:48
lubię połączenie łososia ze szpinakiem
norweska20 15.01.2014 10:10
pyszna ta tarta
romanrafal 23.12.2013 17:34
bardzo dobra tarta
MarchiochaKucharzy 21.11.2013 13:21
w moim guście:) takie dania lubię najbardziej!
Klausia 07.11.2013 13:07
właśnie dzisiaj myślałam o takiej, muszę kupić dziś łososia i zrobić :)
malaczarna23 07.10.2013 17:37
rewelacja!
migotka28 24.09.2013 22:37
smakowita tarta

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat