Przepis i sposób przygotowania na: Tarta z łososiem i cukinią
Masło i mąkę przełóż do miski i rozgniataj palcami, aż całość zacznie przypominać mokry piasek. Dodaj jajko, wodę oraz szczyptę soli. Wyrabiaj, aż ciasto utworzy kulkę, którą należy owinąć folią spożywczą, a następnie włożyć do lodówki na 20 minut.
W tym czasie pokrój łososia oraz cukinię w kostkę. Wrzuć cukinię razem z odrobiną soli na patelnię i podgrzewaj na małym ogniu przez około 4 minuty. Zdejmij z ognia
Jogurt wymieszaj z jajkami, musztardą, koperkiem, pietruszką, skórką pomarańczową oraz startym parmezanem. Dopraw całość solą i pieprzem.
Ciasto wyciągnij z lodówki i połóż na posypanej mąką stolnicy. Rozwałkuj, aż uzyskasz odpowiednią wielkość do przykrycia dna i brzegów foremki do tarty. Przełóż do niej ciasto i rozłóż na wierzchu taki krążek papieru do pieczenia, tak aby przykrywał dno i brzegi formy. Obciąż całość grochem lub fasolą (lub specjalnymi ceramicznymi kuleczkami), aby ciasto nie odkształciło się podczas pieczenia. Wstaw na 10 minut do piekarnika nagrzanego do 180 stopni.
Łososia i cukinię wymieszaj z jogurtowo-jajeczną masą i przelej całość na podpieczony spód i piecz przez 40 minut. Po tym czasie wyłóż tartę z piekarnika odstaw na 2-3 minuty, a następnie pokrój ją na odpowiednie kawałki i podaj z rukolą.