Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Tarta z łososiem i cukinią

Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

masło 100 gram
mąka pszenna 200 gram
jajko 1 sztuka
sól do smaku
woda 1 łyżka
łosoś filet 400 gram
cukinia 200 gram
jogurt bałkański 200 ml
jajko 4 sztuki
Musztarda francuska Prymat 2-3 łyżeczki
koperek 1 pęczek
pietruszka zielona 1 pęczek
skórka z pomarańczy 1/4 sztuki
parmezan starty 3 łyżki
czarny pieprz do smaku

Przepis i sposób przygotowania na: Tarta z łososiem i cukinią

foremka do tarty o średnicy 22 cm wysmarowana tłuszczem i posypana bułką tartą

Masło i mąkę przełóż do miski i rozgniataj palcami, aż całość zacznie przypominać mokry piasek. Dodaj jajko, wodę oraz szczyptę soli. Wyrabiaj, aż ciasto utworzy kulkę, którą należy owinąć folią spożywczą, a następnie włożyć do lodówki na 20 minut.

W tym czasie pokrój łososia oraz cukinię w kostkę. Wrzuć cukinię razem z odrobiną soli na patelnię i podgrzewaj na małym ogniu przez około 4 minuty. Zdejmij z ognia

Jogurt wymieszaj z jajkami, musztardą, koperkiem, pietruszką, skórką pomarańczową oraz startym parmezanem. Dopraw całość solą i pieprzem.

Ciasto wyciągnij z lodówki i połóż na posypanej mąką stolnicy. Rozwałkuj, aż uzyskasz odpowiednią wielkość do przykrycia dna i brzegów foremki do tarty. Przełóż do niej ciasto i rozłóż na wierzchu taki krążek papieru do pieczenia, tak aby przykrywał dno i brzegi formy. Obciąż całość grochem lub fasolą (lub specjalnymi ceramicznymi kuleczkami), aby ciasto nie odkształciło się podczas pieczenia. Wstaw na 10 minut do piekarnika nagrzanego do 180 stopni.

Łososia i cukinię wymieszaj z jogurtowo-jajeczną masą i przelej całość na podpieczony spód i piecz przez 40 minut. Po tym czasie wyłóż tartę z piekarnika odstaw na 2-3 minuty, a następnie pokrój ją na odpowiednie kawałki i podaj z rukolą.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Agnieszka42 03.02.2013 12:39
OO muszę wypróbować zawsze robię tarty wyłącznie na słodko:)
Adam/ZUB3R 20.11.2012 10:15
Ciekawe danie, do wypróbowania
jozefinach 14.11.2012 14:51
Lubię takie połączenia.
medi 11.11.2012 22:07
Zdecydowanie(jak dla mnie)najlepszy przepis dnia dzisiejszego:)rewelacja:)
Lemon 11.11.2012 19:46
ekstra
caffee_tea 11.11.2012 18:56
pyszne

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak