Tarta z leśnymi grzybami i natką pietruszki

Tarta z leśnymi grzybami i natką pietruszki

Czas przygotowania:
powyżej 1h

Ilość porcji:
5+

Quiche to wywodząca się z kuchni francuskiej wytrawna tarta ze słonego, kruchego placka wypełniona masą serowo - jajeczną. W mojej wersji z nadzieniem w postaci aromatycznych leśnych grzybów.

Kalkulator jednostek

×

kg

g

kostka

gramów

ml

duża łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

Ciasto kruche:

  • mąka pszenna

    190 g
  • masło 82%

    100 g
  • jajko

    1 sztuka
  • śmietanka 18%

    1 łyżka
  • proszek do pieczenia

    0.3 łyżeczki
  • sól

    1 szczypta
  • bułka tarta

    1 łyżka
  • masło

    1 łyżka

Grzybowy farsz:

  • podgrzybki

    250 g
  • maślaki

    250 g
  • cebule

    1 sztuka
  • ząbki czosnku

    2 szt.
  • natka pietruszki

    1 pęczek
  • olej

    2 łyżki
  • masło

    2 łyżki
  • gałka muszkatołowa mielona

    2 szczypta
  • sól

    2 szczypta
  • pieprz

    1 szczypta

Masa jajeczno-serowa:

  • jajka

    2 sztuki
  • śmietana 30%

    200 ml
  • parmezan

    70 g
  • gałka muszkatołowa mielona

    1 szczypta
  • sól

    1 szczypta
  • pieprz

    1 szczypta
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Wykonanie

Krok 1 - Tarta z leśnymi grzybami i natką pietruszki foto

Ciasto kruche:
Mąkę przesiać na stolnicę, dodać masło, jajko, śmietanę, proszek do pieczenia, sól i zagnieść na jednolite ciasto. Gotowym ciastem wylepić formę tarty o średnicy 24 cm, wysmarowaną masłem i oprószoną bułką tartą. Całe ciasto nakłuć widelcem i podpiec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 20 minut na złoty kolor.

Krok 2 - Tarta z leśnymi grzybami i natką pietruszki foto

Grzybowy farsz:
Grzyby obgotować w wodzie około 15-20minut. Cebulę i czosnek drobno posiekać, zeszklić na maśle wymieszanym z olejem, dodać grzyby i smażyć około 10-15 minut. Następnie dodać drobno posiekaną natkę z pietruszki, doprawić szczyptą gałki muszkatołowej, solą, pieprzem i całość wymieszać.

Krok 3 - Tarta z leśnymi grzybami i natką pietruszki foto

Masa jajeczno-serowa:
Jajka roztrzepać ze śmietaną, dodać parmezan, doprawić do smaku solą, pieprzem, gałką muszkatołową i całość dokładnie wymieszać.

Krok 4 - Tarta z leśnymi grzybami i natką pietruszki foto

Na podpieczoną tartę wyłożyć aromatyczne grzyby, zalać masą jajeczno-serową i wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni, piec przez 25-35 minut.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat