Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Tarta z leśnymi grzybami i natką pietruszki

2.0
(10)
Czas
Czas: powyżej 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.
Quiche to wywodząca się z kuchni francuskiej wytrawna tarta ze słonego, kruchego placka wypełniona masą serowo - jajeczną. W mojej wersji z nadzieniem w postaci aromatycznych leśnych grzybów.

Składniki:

Ciasto kruche:

mąka pszenna 190 g
masło 82% 100 g
jajko 1 sztuka
śmietanka 18% 1 łyżka
proszek do pieczenia 0.3 łyżeczki
sól 1 szczypta
Bułka tarta klasyczna Prymat 1 łyżka
masło 1 łyżka

Grzybowy farsz:

podgrzybki 250 g
maślaki 250 g
cebule 1 sztuka
ząbki czosnku 2 szt.
natka pietruszki 1 pęczek
olej 2 łyżki
masło 2 łyżki
Gałka muszkatołowa mielona Prymat 2 szczypta
sól 2 szczypta
pieprz 1 szczypta

Masa jajeczno-serowa:

jajko 2 sztuki
śmietana 30% 200 ml
parmezan 70 g
Gałka muszkatołowa mielona Prymat 1 szczypta
sól 1 szczypta
pieprz 1 szczypta

Przepis i sposób przygotowania na: Tarta z leśnymi grzybami i natką pietruszki

Wykonanie

1

Ciasto kruche:
Mąkę przesiać na stolnicę, dodać masło, jajko, śmietanę, proszek do pieczenia, sól i zagnieść na jednolite ciasto. Gotowym ciastem wylepić formę tarty o średnicy 24 cm, wysmarowaną masłem i oprószoną bułką tartą. Całe ciasto nakłuć widelcem i podpiec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 20 minut na złoty kolor.

Krok 1 - Tarta z leśnymi grzybami i natką pietruszki foto
2

Grzybowy farsz:
Grzyby obgotować w wodzie około 15-20minut. Cebulę i czosnek drobno posiekać, zeszklić na maśle wymieszanym z olejem, dodać grzyby i smażyć około 10-15 minut. Następnie dodać drobno posiekaną natkę z pietruszki, doprawić szczyptą gałki muszkatołowej, solą, pieprzem i całość wymieszać.

Krok 2 - Tarta z leśnymi grzybami i natką pietruszki foto
3

Masa jajeczno-serowa:
Jajka roztrzepać ze śmietaną, dodać parmezan, doprawić do smaku solą, pieprzem, gałką muszkatołową i całość dokładnie wymieszać.

Krok 3 - Tarta z leśnymi grzybami i natką pietruszki foto
4

Na podpieczoną tartę wyłożyć aromatyczne grzyby, zalać masą jajeczno-serową i wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni, piec przez 25-35 minut.

Krok 4 - Tarta z leśnymi grzybami i natką pietruszki foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak