Przepis i sposób przygotowania na: Tarta z leśnymi grzybami i natką pietruszki
Wykonanie
Ciasto kruche:
Mąkę przesiać na stolnicę, dodać masło, jajko, śmietanę, proszek do pieczenia, sól i zagnieść na jednolite ciasto. Gotowym ciastem wylepić formę tarty o średnicy 24 cm, wysmarowaną masłem i oprószoną bułką tartą. Całe ciasto nakłuć widelcem i podpiec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 20 minut na złoty kolor.
Grzybowy farsz:
Grzyby obgotować w wodzie około 15-20minut. Cebulę i czosnek drobno posiekać, zeszklić na maśle wymieszanym z olejem, dodać grzyby i smażyć około 10-15 minut. Następnie dodać drobno posiekaną natkę z pietruszki, doprawić szczyptą gałki muszkatołowej, solą, pieprzem i całość wymieszać.
Masa jajeczno-serowa:
Jajka roztrzepać ze śmietaną, dodać parmezan, doprawić do smaku solą, pieprzem, gałką muszkatołową i całość dokładnie wymieszać.
Na podpieczoną tartę wyłożyć aromatyczne grzyby, zalać masą jajeczno-serową i wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni, piec przez 25-35 minut.