Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Tarta z kurkami i szynką parmeńską

2.0
(6)
Czas
Czas: powyżej 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

kurki 400 gramów
czosnek 3 ząbki
cebula biała 1 sztuka
szynka parmeńska 4 plastry
oliwa 2 łyżki
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat 1/3 łyżeczki
Pieprz czarny mielony Prymat 1/4 łyżeczki

Ciasto:

mąka pszenna 250 gramów
masło 125 gramów
żółtko jajek 3 sztuki
śmietana 18% 1 łyżka
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat 1/3 łyżeczki

Sos:

jajko 3 sztuki
ser żółty 100 gramów
śmietana 30% 150 mililitrów
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat do smaku
Pieprz czarny mielony Prymat do smaku

Przepis i sposób przygotowania na: Tarta z kurkami i szynką parmeńską

Kroki postępowania

1

1. Mąkę przesiewamy, dodajemy masło i drobno siekamy. Dodajemy pozostałe składniki, szybko zagniatamy i wkładamy ciasto owinięte w folię na około godzinę do lodówki.

Krok 1 - Tarta z kurkami i szynką parmeńską foto
2

2. Kurki myjemy i odcedzamy. Na patelni rozgrzewamy 2 łyżki oliwy i dodajemy grzyby. Następnie dodajemy pokrojoną w kostkę cebulkę i czosnek. Obsmażamy przez około 5 minut. Szynkę parmeńską rozrywamy na drobne kawałki i smażymy jeszcze kolejne 5 min. Odstawiamy do ostudzenia. Gotowy farsz doprawiamy solą i pieprzem.

Krok 2 - Tarta z kurkami i szynką parmeńską foto
3

3. Ciasto wyjmujemy z lodówki i rozwałkowujemy placek większy niż forma. Delikatnie przenosimy i dociskamy do boków. Rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni. Spód tarty nakłuwamy widelcem i przykrywamy kawałkiem papieru do pieczenia. Obciążamy ryżem i zapiekamy 15 minut. Po tym czasie zdejmujemy papier z ryżem i zostawiamy jeszcze 10 minut w piekarniku.

Krok 3 - Tarta z kurkami i szynką parmeńską foto
4

4. Rozkładamy farsz na podpieczony spód. Przygotowujemy sos - roztrzepujemy jajka, dodając śmietanę i starty ser. Doprawiamy solą i pieprzem. Mieszamy i zalewamy farsz.

Krok 4 - Tarta z kurkami i szynką parmeńską foto
5

Wstawiamy do piekarnika jeszcze na 25 minut i gotowe. Smacznego! 

Krok 5 - Tarta z kurkami i szynką parmeńską foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Cranberry 20.06.2013 15:33
rewelacja na talerzu :)
Katarzyna59 20.06.2013 09:10
bardzo fajny przepis
dwa pokoje z kuchnią 19.06.2013 10:23
gdybym mogła jeść grzyby chętnie bym zrobiła, bo kurki są przepyszne- w takiej tarcie doskonałe!
Katarzyna26 18.06.2013 23:46
Jak cudnie wygląda
joanna30 18.06.2013 17:40
Ta tarta musi byc przepyszna! poproszę o kawałeczek ;)
ssylwiaa 18.06.2013 17:12
pysznie wygląda!
as28 18.06.2013 14:51
mniam mniam
V_kuchareczka 18.06.2013 14:23
wygląda smakowicie
Adamorek 18.06.2013 14:01
świetna ta tarta

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak