Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Tarta z kurkami i serem ricotta

3.0
(20)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

ciasto francuskie
kurki 200 gram
miód 1 łyżeczka
jajko 3 sztuki
ser ricotta 150 gram
olej rzepakowy 2 łyżki
cebula 1 sztuka
natka pietruszki 4 łyżki
Tymianek suszony Prymat 1 szczypta
pieprz
sól

Przepis i sposób przygotowania na: Tarta z kurkami i serem ricotta

Kurki w całości przesmażamy na oleju, razem z drobno posiekaną cebulą. Dodajemy łyżeczkę miodu. Mieszamy i zostawiamy do ostygnięcia.

Formę do tarty wylepiamy ciastem francuskim.

W misce roztrzepujemy 3 jajka, dodajemy ricottę i całość ubijamy na gładką masę. Solimy, pieprzymy i dodajemy tymianek. Tymianku dosłownie 1 szczypta, nie więcej! Jest bardzo aromatyczny. Na cieście francuskim układamy kurki z cebulą, posypujemy posiekaną natką pietruszki i zalewamy masą jajeczną.

Pieczemy 25-30 minut w 180 stopniach, aż masa jajeczna się zetnie i lekko zbrązowieje.

Smacznego!

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Kejti 24.09.2014 17:30
Zrobiłeś jedną z moich ulubionych tart.Przyznaję,że wygląda zjawiskowo. Robię podobną,ale nigdy nie dodawałam miodu,muszę kiedyś spróbować :-)
Christopher 24.09.2014 17:07
Pyszna tarta ,z kurkami zjem zawsze .
Agata3 24.09.2014 15:13
zachwycająca :)
kloruś 24.09.2014 11:49
pyszności! chętnie bym się poczęstowała!
as28 24.09.2014 11:02
super tarta
Wiktoria29 24.09.2014 09:08
wygląda rewelacyjnie, koniecznie muszę wypróbować
Janina 24.09.2014 08:55
To jest pyszne;)
Czyki 24.09.2014 08:22
Cudownie wygląda, ale mam ochotkę na takie wspaniałości :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak