Tarta z kurkami i serem ricotta

Tarta z kurkami i serem ricotta

Czas przygotowania:
powyżej 1h

Ilość porcji:
3 - 4

Sezon na kurki trwa. Połączenie ich z serem ricotta i sosem śmietanowo-jajecznym sprawdziło się. Polecam.

smaczek_1

Kalkulator jednostek

×

kostka

g

kg

gramów

ml

duża łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • ciasto francuskie

    1 opakowanie
  • kurki

    300 gramów
  • masło klarowane

    1 łyżka
  • natka pietruszki

    0.5 pęczka
  • ząbki czosnku

    2 sztuki
  • śmietana kremowa 36%

    300 mililitrów
  • jajka

    3 sztuki
  • ser ricotta

    250 gramów
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Formę do tarty posmarowałem oliwą. Wyłożyłem ciastem.
Na patelni, na maśle podsmażyłem kurki do czasu, aż odparowała woda, pod koniec dodałem posiekany czosnek, chwilę smażyłem. Dodałem posiekaną natkę pietruszki, doprawiłem do smaku solą i pieprzem. W osobnej misce połączyłem śmietanę z jajkami i przyprawami. Na ciasto wyłożyłem kurki, na nich ricottę. Zalałem sosem śmietanowo- jajecznym. Piekłem 15 minut w 200 stopniach C, a potem zmniejszyłem temperaturę do 180 stopni C i piekłem 25 minut.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat