Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Tarta z kurkami i serem ricotta

Czas
Czas: powyżej 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Sezon na kurki trwa. Połączenie ich z serem ricotta i sosem śmietanowo-jajecznym sprawdziło się. Polecam.

Składniki:

ciasto francuskie 1 opakowanie
kurki 300 gramów
masło klarowane 1 łyżka
natka pietruszki 0.5 pęczka
ząbki czosnku 2 sztuki
śmietana kremowa 36% 300 mililitrów
jajko 3 sztuki
ser ricotta 250 gramów

Przepis i sposób przygotowania na: Tarta z kurkami i serem ricotta

Formę do tarty posmarowałem oliwą. Wyłożyłem ciastem.
Na patelni, na maśle podsmażyłem kurki do czasu, aż odparowała woda, pod koniec dodałem posiekany czosnek, chwilę smażyłem. Dodałem posiekaną natkę pietruszki, doprawiłem do smaku solą i pieprzem. W osobnej misce połączyłem śmietanę z jajkami i przyprawami. Na ciasto wyłożyłem kurki, na nich ricottę. Zalałem sosem śmietanowo- jajecznym. Piekłem 15 minut w 200 stopniach C, a potem zmniejszyłem temperaturę do 180 stopni C i piekłem 25 minut.

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak