Tarta z kurkami

Tarta z kurkami

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
3 - 4

smaczek_1

Kalkulator jednostek

×

kostka

g

kg

gramów

ml

duża łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

Ciasto

  • mąka pszenna

    250 g
  • masło

    150 g
  • jajko

    1 szt
  • sól

    1/2 płaskiej łyżeczki

Nadzienie

  • kurki

    20 dag
  • cebula

    1/2 szt
  • sól i pieprz

    do smaku
  • olej

    2 łyzki
  • śmietana 18 proc

    200 g
  • jajka

    2 szt
  • ząbki czosnku

    2 szt
  • ser żółty

    5 dag
  • bazylia otarta Prymat

    1/2 łyzeczki
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Mąkę przesiać, dodać sól, jajko i zimne masło lub margarynę. Wyrobić dokładnie ciasto, owinąć folią spożywczą i włożyć do lodówki na minimum 30 minut. Kurki oczyścić, większe pokroić na mniejsze kawałki. Cebulę pokroić w kostkę. Kurki wraz z cebulą posypać solą, pieprzem i podsmażyć na oleju aż cebula się zeszkli. Jajka wymieszać ze śmietaną, dodać połowę żółtego sera, doprawić do smaku solą, bazylią i pieprzem. Wyciągnąć ciasto z lodówki, rozwałkować na cienki placek. Wylepić formę do tarty przykryć papierem do pieczenia i obciążyć fasolą. Ciasto podpiec przez 15 minut w 180 stopniach, następnie usunąć obciążenie, papier i piec jeszcze 10 minut. Na podpieczony spód wyłożyć masę jajeczną, kurki, posypać resztą sera żółtego i piec przez około 25 minut w temperaturze 180 C

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (3)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

anka1988

28.07.2017 17:35
pyszna tarta z grzybkami. Myślę że do barszczyku była by super!

SzczyptaChili

28.07.2017 14:07
Aż zapachniało , wygląda pysznie :)

Ola1984

28.07.2017 09:18
Pyszna tarta :) Smakowicie wygląda :)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat