Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Tarta z kurkami

Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

Ciasto

mąka pszenna 250 g
masło 150 g
jajko 1 szt
sól 1/2 płaskiej łyżeczki

Nadzienie

kurki 20 dag
cebula 1/2 szt
sól i pieprz do smaku
olej 2 łyzki
śmietana 18 proc 200 g
jajko 2 szt
ząbki czosnku 2 szt
ser żółty 5 dag
Bazylia suszona Prymat 1/2 łyzeczki

Przepis i sposób przygotowania na: Tarta z kurkami

Mąkę przesiać, dodać sól, jajko i zimne masło lub margarynę. Wyrobić dokładnie ciasto, owinąć folią spożywczą i włożyć do lodówki na minimum 30 minut. Kurki oczyścić, większe pokroić na mniejsze kawałki. Cebulę pokroić w kostkę. Kurki wraz z cebulą posypać solą, pieprzem i podsmażyć na oleju aż cebula się zeszkli. Jajka wymieszać ze śmietaną, dodać połowę żółtego sera, doprawić do smaku solą, bazylią i pieprzem. Wyciągnąć ciasto z lodówki, rozwałkować na cienki placek. Wylepić formę do tarty przykryć papierem do pieczenia i obciążyć fasolą. Ciasto podpiec przez 15 minut w 180 stopniach, następnie usunąć obciążenie, papier i piec jeszcze 10 minut. Na podpieczony spód wyłożyć masę jajeczną, kurki, posypać resztą sera żółtego i piec przez około 25 minut w temperaturze 180 C

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

anka1988 28.07.2017 17:35
pyszna tarta z grzybkami. Myślę że do barszczyku była by super!
SzczyptaChili 28.07.2017 14:07
Aż zapachniało , wygląda pysznie :)
Ola1984 28.07.2017 09:18
Pyszna tarta :) Smakowicie wygląda :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak