Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Tarta z kurczakiem i pieczarkami

2.0
(2)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

mąka krupczatka 250 g
masło 100 g
żółtko jajek 1 szt
woda 50 ml
sól
pieczarki 300 g
Kurczak pieczony 150 g
cebula 1 szt
jajko 2 szt
masło 1 łyżka
szczypior
śmietana 22% 100 ml
pieprz

Przepis i sposób przygotowania na: Tarta z kurczakiem i pieczarkami

Posiekać nożem masło, dodać mąkę, żółtko, sól i wodę. Szybko zagnieść i wyrobić ciasto na jednolitą masę. Zawinąć w folię spożywczą i schować na 20 minut do lodówki. Mięso z kurczaka pokroić w kostkę. NA łyżce masła usmażyć pokrojone w talarki pieczarki. Smażyć około 10 minut aż woda odparuje. Dodać posiekaną cebulę. Doprawić do smaku solą oraz pieprzem, wrzucić na patelnię mięso z kurczaka. Po wyjęciu z lodówki ciasto rozwałkować na grubość ok. 3 cm. Rozłożyć ciasto w posmarowanej masłem foremce do tart. Wstawić foremkę jeszcze na 1 godzinę do lodówki. Piekarnik nagrzać do 190 stopni , ciasto nakłuć widelcem. Przykryć je folią aluminiową i piec 15 minut. Odkryć folię i zapiekać jeszcze 5 minut. Wyjąć z piekarnika i lekko przestudzić. Posiekać szczypiorek. Wymieszać z roztrzepanymi jajami, śmietaną, solą i pieprzem. Wyłożyć farsz na wyjęte z piekarnika ciasto i zalać śmietaną z jajami. Piec około 30 minut.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

as28 06.07.2013 17:58
mniam mniam
Fiffi 14.02.2013 22:40
super pomysł
Sandra9 08.02.2013 10:23
lubię takie jedzonko

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak