Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Tarta z krewetkami i czosnkiem niedźwiedzim

3.0
(17)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

mąka krupczatka 250 gram
masło 125 gram
sól 1 łyżeczka
jajko 1 sztuka
krewetki koktajlowe 100 gram
pomidorki koktajlowe 200 gram
serek mascarpone 250 gram
śmietana 18% gęsta 50 gram
jajko 1 sztuka
czosnek niedźwiedzi posiekany 4 łyżki
oliwa 1 łyżeczka
ser biały 100 (mielony)

Przepis i sposób przygotowania na: Tarta z krewetkami i czosnkiem niedźwiedzim

CIASTO: masło utrzeć do białości, dodać jajko i nadal miksować. Następnie dodać przesianą mąkę oraz sól i wszystko zmiksować na najniższych obrotach miksera, aż składniki zaczną przypominać zacierki. Teraz wszystko szybko połączyć rękami w kulę, zawinąć w folię spożywczą i włożyć do lodówki na 30 minut do schłodzenia.

Po tym czasie wysmarowaną masłem formę do tarty wylepić ciastem i ponakłuwać widelcem. Do środka włożyć arkusz papieru do pieczenia, wsypać fasolę przeznaczoną wyłącznie do pieczenia. Formę wstawić do nagrzanego do 190*C piekarnika i piec 10 minut, następnie usunąć papier i fasolę i piec kolejne 10 minut. Wyjąć ciasto z piekarnika do całkowitego wystudzenia.

Zamrożone krewetki opłukać gorącą wodą i zostawić na sitku do odsączenia. Na patelni rozgrzać oliwę, dodać krewetki i smażyć przez chwilę, często mieszając. Doprawić do smaku solą i świeżo mielonym pieprzem. Wystudzić.

SOS SEROWY: do miski włożyć oba sery, śmietanę, jajko i dokładnie wymieszać, doprawić solą i dość dużą ilością świeżo mielonego pieprzu.

Na wystudzony spód tarty wyłożyć sos, posypać posiekanym czosnkiem niedźwiedzim. Na wierzchu rozłożyć krewetki i przekrojone na pół pomidorki, lekko je wciskając w sos.

Wstawić do nagrzanego do 160*C piekarnika i piec 30 minut. Podawać na ciepło, ale na zimno jest równie smaczna.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

barbara11561 26.01.2013 16:56
bardzo pysznie wyglada:)
Grazyna0211 17.12.2012 10:38
super pomysł i świetny przepis
dianix 20.11.2012 20:29
nihdy nie jadlam krewetek
misia53 04.10.2012 20:54
teraz jasne ....dzięki!
anemon 04.10.2012 08:47
Przepradzam, że nie odpowiedziałam na pytanie. W smaku są oba podobne, z tym, że niedźwiedzi jest łagodniejszy i używa się listków, podobnych w kształcie do liści konwalii, a nie bulw, które są bardzo małe. Podobno też jadalne, ale ja zawsze używam tylko listków.
alaaa 03.10.2012 19:49
no właśnie ja też bym chciała wiedzieć jaka to różnica,,,
misia53 07.08.2012 12:15
pięknie i apetycznie wygląda twoja tarta .....a ja chciałabym wiedzieć jaka jest różnica miedzy jednym a drugim czosnkiem?
caralajna 18.07.2012 10:17
bardzo lubię takie tarty :)
anemon 01.07.2012 20:36
Podobno w dużych centrach ogrodniczych można dostać sadzonki w doniczkach, choć ja osobiście nigdy nie spotkałam. Inne źródło to ogrodnicze sklepy internetowe. Ja swój mam w ogródku, sadzonki dostałam kilka lat temu od znajomej.
czekoladka_m 01.07.2012 19:47
połączenie rewelacyjne!! Ale nie spotkałam sie jeszcze z czosnkiem niedźwiedzim. gdzie tego szukać??
IZABELA29 31.01.2012 08:18
apetycznie wyglada
dwa pokoje z kuchnią 12.01.2012 10:09
uwielbiam tarty na słodko i słono :)
Sarenka 15.12.2011 18:40
Jestem miłośniczką takich dań
IZABELA29 02.12.2011 08:34
fajna propozycja
ben-ka 13.10.2011 09:11
wygląda bardzo apetycznie.
Agiatis 02.09.2011 20:23
ciekawe połączenie;)
m1monika 22.07.2011 09:21
ciekawe
caroline1983 13.07.2011 21:23
ciekawy pomysł
Iwona51
Iwona51 13.07.2011 10:17
smaczne
Magdalena1110 12.07.2011 06:51
pyszne
pawel6 11.07.2011 15:38
Super propozycja!

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak