Składniki
kostka
g
kg
gramów
gniazda
gniazd
ml
duża łyż.
dużej łyż.
mała łyż.
łyżeczka
łyżka
szklanka
CIASTO
-
mąka
150 g -
masło
100 g -
cukier puder
50 g -
żółtko jajek
2
KREM
-
cukier puder
5 łyżeczek -
kawa rozpuszczalna
2 łyżeczki -
wrzątek
1 łyżka -
śmietana kremówka
400 g -
serek mascarpone
125 g -
maliny świeże
300 g
Przepis i sposób przygotowania Tarta z kremem kawowym i malinami
1. Mąkę siekamy z zimnym masło aż do uzyskania konsystencji kaszy. Dodajemy cukier puder i żółtka, chwilkę siekamy nożem, a później rękoma zagniatamy ciasto. Tworzymy kulę i wkładamy do lodówki (min. 1h).
2. Następnie ciasto rozwałkowujemy na cienki placek i wyklejamy nim formę do tarty (24cm).
3. Ciasto pieczemy około 20 minut w 180 stopniach, aż się zarumienieni. Ciasto można nakłuć widelcem (Dodatkowo można je obciążyć grochem lub ceramicznymi kulkami).
4. Kawę zaparzamy w 1 łyżce wrzątku i studzimy.
5. Kremówkę ubijamy na sztywną pianę, dodajemy ostudzoną kawę i mascarpone, delikatnie całość mieszamy aż do połączenia. Dodajemy cukier puder do smaku.
6. Krem wykładamy na wystudzone ciasto. Na kremie układamy umyte i osuszone maliny.
Ciasto przechowujemy w lodówce. Przed podaniem ciasto oprószamy kawą rozpuszczalną i dekorujemy listkami mięty. Smacznego :)
Komentarze (18)
Załaduj więcej komentarzy (8)