Tarta z koziego sera z karmelizowaną czerwoną cebulą i szpinakiem Roberta Sowy

Tarta z koziego sera z karmelizowaną czerwoną cebulą i szpinakiem Roberta Sowy

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kostka

g

kg

gramów

gniazda

gniazd

ml

duża łyż.

dużej łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • kozi ser

    200 g
  • jajko

    3 szt
  • szpinak sparzony

    100 g
  • czerwone cebule

    3 szt
  • cukier

    2 łyżki
  • grenadina

    1 łyżka
  • miód pszczeli

    1 łyżka
  • Ciasto:

  • mąka pszenna

    200 g
  • sól

    1/2 łyżeczki
  • masło

    90 g
  • kwaśna śmietana

    4 łyżki
  • wino czerwone wytrawne

    150 ml
  • ocet winny czerwony

    30 ml
  • cebula

    100 karmelizowana
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Robert Sowa poleca:
W rondelku zagotować cukier z octem winnym, gdy zacznie gęstnieć dodać cebulę i dusić 2 minuty. Następnie dodać czerwone wino, miód i grenadinę. Całość gotować do momentu, aż cebula zgęstnieje.
Mąkę przesiać i posiekać z tłuszczem, dodać śmietanę i sól, dokładnie wyrobić do uzyskania jednolitej konsystencji. Wyrobione ciasto owinąć plastikową folią i włożyć na godzinę do lodówki. Ciasto rozwałkować, podsypując je lekko mąką. Formę do tarty o średnicy ok. 10 cm posmarować masłem i wyłożyć ciastem tak, aby brzeg ciasta lekko wystawał ponad rant. Po umieszczeniu w formie, ciasto włożyć do lodówki na ok. 30 minut, a następnie piec przez około 15 minut w temperaturze 190ºC, pamiętając o lekkim nakłuwaniu ciasta czubkiem noża. Na ostudzonym cieście umieścić równą warstwę karmelizowanej cebuli. Jajka wymieszać ze śmietaną, doprawić solą i pieprzem, dodać szpinak. Masę śmietanowo-szpinakową ułożyć na cebuli, na wierzchu poukładać plasterki koziego sera i lekko je docisnąć. Piec ok. 25 minut w temperaturze 140ºC.

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (7)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Rycerz 01.01.2014 23:32
Ciekawy przepis.
Doradca Smaku 05.01.2013 15:49
@Elżbieta grenadina to syrop smakowy o czerwonej barwie, który często wykorzystuje się do drinków, herbat, koktajli. W tym przepisie akurat urozmaica smak i aromat tarty z koziego sera.
eliza135 13.12.2012 08:49
smacznie wygląda
Elżbieta17 30.11.2012 08:59
jeśli tak smakuje jak wygląda, to ja poproszę:)
Rafał10 29.11.2012 17:35
ciekawe połączenie smaków :)
bietka 29.11.2012 12:29
super przepis, tylko co to jest grenadina? chociaż nie za bardzo lubię szpinak, ale taką tarte z chęcią zjadłabym :)
Patrycja25 29.11.2012 11:56
pysznie wygląda

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat