Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Tarta z konfiturą z rabarbaru i bezą

Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

Ciasto kruche

mąka pszenna typ 550 150 gram
mąka krupczatka 70 gram
masło 150 gram
jajko 1 sztuka
mleko 2% odrobina
sól szczypta
cukier puder 4 łyżeczki

Konfitura

rabarbar 0,5 kilkograma
cukier kryształ 250 gram
skórka z cytryny z jednej całej
sok z cytryny z jednej całej

Beza

białko 3 sztuki
mąka ziemniaczana 2 łyżki
cukier kryształ 150 gram

Porada

Wiele osób każe obciążać ciasto w czasie pieczenia. Ja tego nie robię. Jeśli zbytnio zaczyna się podnosić nakłuwam widelcem i dalej piecze się już bez problemów.

Przepis i sposób przygotowania na: Tarta z konfiturą z rabarbaru i bezą

Kroki postępowania

1
Ciasto kruche:
Przesiać obie mąki, wymieszać ze szczyptą soli i cukrem. Dodać zimne masło i posiekać nożem, aby składniki z grubsza się połączyły. Dodać zimne jajko i odrobinę zimnego mleka. Szybko zagnieść ciasto.
Krok 1 - Tarta z konfiturą z rabarbaru i bezą foto
2
Ciasto kruche:
Zagniecione ciasto owinąć w folię spożywczą bądź aluminiową. Spłaszczyć i włożyć do lodówki na ok 40 minut.
Krok 2 - Tarta z konfiturą z rabarbaru i bezą foto
3
Ciasto kruche:
Schłodzone ciasto rozwałkować na odpowiednią wielkość. Wyłożyć nim formę do tarty. Nakłuć ciasto widelcem - spód i brzegi. Ciasto można schłodzić raz jeszcze przez ok 1-2 godziny, jednak nie jest to warunek konieczny. Pieczemy 20 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni.
Upieczone należy wyjąc z piekarnika i ostudzić.
Krok 3 - Tarta z konfiturą z rabarbaru i bezą foto
4
Konfitura z rabarbaru:
Rabarbar umyć, osuszyć, pokroić na niewielkie kawałki. Zetrzeć skórkę z całej cytryny - uprzednio wyparzonej i wyszorowanej, następnie wycisnąć z niej sok. Rabarbar zasypać cukrem, dodać skórkę, wymieszać.Odstawić do lodówki na noc. Następnego dnia dodać sok z cytryny, a całość smażyć 25-45 minut w zależności od tego jaki stopień rozpadnięcia się rabarbaru wolimy. Im krócej smażony tym większe kawałki zostaną w konfiturze. Pod koniec smażenia można wrzucić do konfitury niewielką ilość masła - pozostanie kremowa i nabierze gładkości. Wystudzoną konfiturą należy posmarować upieczony spód do tarty.
Krok 4 - Tarta z konfiturą z rabarbaru i bezą foto
5
Beza:
Białka jaj ubić na sztywną pianę. Do ubitych stopniowo dosypywać cukier i ubijać nadal. Dodać mąkę i delikatnie wymieszać całość łyżką. Na tartę z konfiturą wyłożyć bezę, uformować kształt i zapiekać w 180 stopniach ok 10-15 minut, następnie zmniejszyć temperaturę do 160 stopni i piec nadal do zarumienienia się bezy.
Krok 5 - Tarta z konfiturą z rabarbaru i bezą foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Róża1 03.05.2015 22:07
wspaniała tarta !!!!!!!!!!!!!!
agnieszka214 03.05.2015 20:59
Bardzo lubię rabarbar
halina17 03.05.2015 19:40
Dobra tarta.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak