Przepis i sposób przygotowania na: Tarta z konfiturą z rabarbaru i bezą
Kroki postępowania
Przesiać obie mąki, wymieszać ze szczyptą soli i cukrem. Dodać zimne masło i posiekać nożem, aby składniki z grubsza się połączyły. Dodać zimne jajko i odrobinę zimnego mleka. Szybko zagnieść ciasto.

Zagniecione ciasto owinąć w folię spożywczą bądź aluminiową. Spłaszczyć i włożyć do lodówki na ok 40 minut.

Schłodzone ciasto rozwałkować na odpowiednią wielkość. Wyłożyć nim formę do tarty. Nakłuć ciasto widelcem - spód i brzegi. Ciasto można schłodzić raz jeszcze przez ok 1-2 godziny, jednak nie jest to warunek konieczny. Pieczemy 20 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni.
Upieczone należy wyjąc z piekarnika i ostudzić.

Rabarbar umyć, osuszyć, pokroić na niewielkie kawałki. Zetrzeć skórkę z całej cytryny - uprzednio wyparzonej i wyszorowanej, następnie wycisnąć z niej sok. Rabarbar zasypać cukrem, dodać skórkę, wymieszać.Odstawić do lodówki na noc. Następnego dnia dodać sok z cytryny, a całość smażyć 25-45 minut w zależności od tego jaki stopień rozpadnięcia się rabarbaru wolimy. Im krócej smażony tym większe kawałki zostaną w konfiturze. Pod koniec smażenia można wrzucić do konfitury niewielką ilość masła - pozostanie kremowa i nabierze gładkości. Wystudzoną konfiturą należy posmarować upieczony spód do tarty.

Białka jaj ubić na sztywną pianę. Do ubitych stopniowo dosypywać cukier i ubijać nadal. Dodać mąkę i delikatnie wymieszać całość łyżką. Na tartę z konfiturą wyłożyć bezę, uformować kształt i zapiekać w 180 stopniach ok 10-15 minut, następnie zmniejszyć temperaturę do 160 stopni i piec nadal do zarumienienia się bezy.
