Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Tarta z koktajlowymi pomidorkami i wędzonym łososiem

2.0
(6)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka pszenna 125 g
masło zimne 75 g
sól 1/2 łyżeczki
jajko 1 szt.
Składniki na masę
pomidorki koktajlowe 200 g
łosoś wędzony plastry 150 g
serek mascarpone 250 g
śmietana kwaśna 150 g
jajko 2 szt.
mleko 1 łyżka
oliwa 1 łyżka
sól i pieprz do smaku
bazylia 1 garść
cebula 1 szt.

Przepis i sposób przygotowania na: Tarta z koktajlowymi pomidorkami i wędzonym łososiem

Kroki postępowania

1
Do miski wsypać mąkę,dodać masło,sól i jajko.Posiekać nożem,wlać łyżkę mleka i szybko wyrobić ciasto.Uformować kulę,owinąć w folię spożywczą i włożyć do lodówki.Cebulę obrać,drobniutko pokroić,zeszklić na oliwie.W osobnym naczyniu wymieszać serek z jajkami i śmietaną,połączyć z cebulką.Doprawić solą i pieprzem,dokładnie wymieszać.Piekarnik nagrzać do 180*.Formę do tarty o średnicy 24cm posmarować masłem.Wyjąć ciasto z lodówki i podsypując mąką rozwałkować na placek nieco większy niż forma.Wylepić nim spód i boki,podziurkować widelcem.
Krok 1 - Tarta z koktajlowymi pomidorkami i wędzonym łososiem foto
2
Ciasto nakryć folią aluminiową,a na wierzch wysypać suchą fasolę.Dzięki temu ciasto nie będzie się podnosiło podczas pieczenia.Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec 15 minut.Zdjąć folię wraz z fasolą i piec kolejne 15 minut.
Krok 2 - Tarta z koktajlowymi pomidorkami i wędzonym łososiem foto
3
Wyjąć z piekarnika i wystudzić.
Krok 3 - Tarta z koktajlowymi pomidorkami i wędzonym łososiem foto
4
Na dobrze wystudzony spód wyłożyć przygotowaną wcześniej masę serowo-jajeczna.Na wierzch ułożyć umyte i przekrojone na pół pomidorki (skórką do dołu)i delikatnie je powciskać w masę.Między pomidorki wcisnąć kawałki wędzonego łososia i porwane liście bazylii.Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec 30 minut,aż masa się zetnie.
Krok 4 - Tarta z koktajlowymi pomidorkami i wędzonym łososiem foto
5
Tartę kroić po lekkim przestudzeniu.
Krok 5 - Tarta z koktajlowymi pomidorkami i wędzonym łososiem foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

jozefinach 27.02.2013 10:16
Piękna tarta.
Kasnaj 06.02.2013 10:31
nigdy nie robiłam tarty może powinnam zaryzykować :)
Ewa6274879 05.02.2013 23:48
super - ja również chętnie przyrządzę :)
IwonaDD 31.01.2013 23:18
tarta jest obłędna !!!!!!!
Anitapaj 21.01.2013 20:00
świetne i na pewno tez tak smakuje;)
Poison1988 10.01.2013 14:20
ale fajne kolorki :)
malaczarna23 10.01.2013 12:30
wygląda apetycznie
KasiaK90 10.01.2013 12:10
mm:) moje smaki
betty_jurek 10.01.2013 11:39
śliczny widok :)
Sisterskitchen 10.01.2013 11:37
mniam, pychota
eMMe 10.01.2013 11:28
akurat się zastanawiałam nad zrobieniem tarty na obiad, może wykorzystam Twój przepis:)
Sandra9 10.01.2013 11:27
Wygląda rewelacyjnie, muszę spróbować!
angelika14 10.01.2013 11:20
ale ładna i kolorowa, super przepis wypróbuję w najbliższym czasie
ewka1978 10.01.2013 11:12
na pewno pyszna
mysza75 10.01.2013 11:10
Jaka ładna i kolorowa twoja tarta :-)
Alex_M 10.01.2013 11:08
cudowna!
Joanna46 10.01.2013 11:05
Jakaż ona pięknie kolorowa od tych pomidorków.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak