Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

TARTA Z KIWI NA BITEJ ŚMIETANIE

2.0
(5)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

CIASTO

mąka pszenna 1 szklanka
masło 100 gram
jajko 1
sól do smaku

MASA

kiwi 6 sztuk
śmietana kremówka 1
cukier puder
starta skórka z cytryny
galaretka agrestowa 1

Przepis i sposób przygotowania na: TARTA Z KIWI NA BITEJ ŚMIETANIE

Ciasto :

Mąkę przesiać, posiekać z masłem dodać sól i jajko. Zagnieść ciasto uformować kule, owinąć folia spożywczą, następnie odstawić do lodówki na 40 minut.
Ciasto wyłożyć na blaszkę, wcześniej posmarowaną masłem. Uformować brzegi, spód nakłuć widelcem. Piec w piekarniku ok. 15 minut w temperaturze 180°C.

Masa :

Śmietanę ubić z cukrem pudrem oraz z tarta skórką z cytryny (wcześniej cytrynę sparzyć).
Ubitą śmietanę wyłożyć na upieczony spód tarty. Na wierzch ułożyć plastry kiwi a następnie zalać lekko stężałą galaretką. Pozostawić w lodówce aż galaretka całkowicie się zetnie.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Habibi 20.03.2016 09:44
Spróbowałam, choć wiem, że m.in. owoce kiwi zawierają enzym, który rozpuszcza białka zawarte w żelatynie wieprzowej. Jednak tężejąca (nawet dość mocno) galaretka wylana na plasterki kiwi zwyczajnie zrobiła się płynna, jak woda. Pomogło dopiero porządne sparzenie kiwi.
UrszulaS 18.01.2016 16:05
tak galaretka zastygała na plastrach kiwi z tym ze nie moza ona byc ciepla, musi być zimna a najlepiej aby byla lekko stęrzała.
Habibi 16.01.2016 18:56
...i galaretka zastygła na surowych plasterkach kiwi?
Bernadeta1 15.01.2016 22:02
na pewno smaczny deser
ilka01 15.01.2016 18:18
pychota :)
Motorek 15.01.2016 15:11
pyszny deser
mirosława4 15.01.2016 15:10
smaczne ciasto

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak