Przepis i sposób przygotowania na: Tarta z kaszanką i młodą kapustą
Nadzienie: Kapustę szatkujemy, wkładamy do rondla, zalewamy szklanką wody, solimy do smaku i dusimy aż kapusta będzie miękka a woda się wygotuje. Pod koniec dodajemy 2 łyżki margaryny i chwile podsmażamy (ok10min). Przyprawiamy solą, pieprzem oraz majerankiem.
Na patelni roztapiamy resztę margaryny i podsmażamy pokrojoną w kostkę cebulkę. Gdy cebulka sie podsmaży wkładamy kaszankę i całość dusimy ok 10 min (jęsli kaszanka jest słabo przyprawiona to możemy ja doprawić).
Ciasto wałkujemy cienko i wykładamy formę do tarty ( u mnie 28cm), ciasto nakluwamy widelcem i smarujemy cienką warstwę przecieru pomidorowego, równomiernie wykładamy kaszankę a na wierzch kapustę, całość smarujemy warstwą kwaśnej śmietany.
pieczemy w temp.180 stopni przez 35-40 min.