Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Tarta z karmelizowanymi morelami

3.0
(15)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka 200 g
żółtko jajek 1 szt
masło 100 g
cukier 20 g
woda 2-4 łyżki zimnej
cukier 75 g (do skarmelizowania)
masło 50 g (do karmelizowanego cukru)
morele 500 g
szczypta soli

Przepis i sposób przygotowania na: Tarta z karmelizowanymi morelami

Kroki postępowania

1
Mąkę, masło (100 g), żółtko, szczyptę soli, 20 g cukru wsypać do naczynia i szybko połaczyć, im szybciej tym lepiej, wtedy ciasto będzie kruche,na samym końcu dodać 2-4 łyżki zimnej wody by ciasto się lepiej połaczyło i ulepić kulę z ciasta;
Krok 1 - Tarta z karmelizowanymi morelami foto
2
Ciasto owinąć folią spożywczą i włożyć do lodówki na 1-2 h; musi się dobrze schłodzić
Krok 2 - Tarta z karmelizowanymi morelami foto
3
Kilka minut przed wyjęciem ciasta z lodówki, w formie w której będziemy piec tarte, skrmelizować cukier z masłem; W tym celu należy wsypać cukier na suchą brytfankę, postawić na dużym ogniu, gdy zacznie brązowieć, dodać masło i mieszać aż do idealnego połaczenia (1-2 min.)
Krok 3 - Tarta z karmelizowanymi morelami foto
4
Morele opłukać, wysuszyć, przekroić na pół, pozbyć się pestek.
Wyłożyć je na jeszcze ciepłym karamelu polpą do dołu i skórką do góry;
Krok 4 - Tarta z karmelizowanymi morelami foto
5
Wyjąć ciasto z lodówki i rozwałkować na cienki placek. Ponieważ ciasto kruche jest dosyć lepiące się, można sobie pomóc przykrywając je folią spożywczą i rozwałkowywać przy jej pomocy;
Krok 5 - Tarta z karmelizowanymi morelami foto
6
Zdjąć z wierzchu folię, i za pomocą drugiej tej od spodu przenieść ciasto do brytfanki, a następnie pozbyć się foli;
Krok 6 - Tarta z karmelizowanymi morelami foto
7
Brzegi ciasta zawinąć do środka, zrobić też małą dziurkę w cieście by w czasie pieczenia mogło uwalniać wilgoć;
Piec 30-40 minut w piekarniku rozgrzanym do 190-200 stopni;
Krok 7 - Tarta z karmelizowanymi morelami foto
8
Gdy tarta ostygnie, lecz będzie jeszcze letnia, przykryć brytfankę talerzem, następnie odwrócić całość by ciasto zsuneło się na talerz "do góry nogami ";
Krok 8 - Tarta z karmelizowanymi morelami foto
9
Podawać po całkowitym ostygnięciu. Smacznego!
Krok 9 - Tarta z karmelizowanymi morelami foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Megi 02.01.2015 08:46
wygląda smakowicie
EmciaPichci 09.11.2013 06:56
wygląda obłędnie!
Klausia 25.10.2013 14:04
Super propozycja :) z dodatkiem tak rzadko spotykanych w przepisach morelach :)
mysza75 28.08.2013 12:51
Ale to dobre musi byc, morele moje ulubione owoce pyszności zrobiłaś
caralajna 17.07.2013 07:21
uwielbiam morele i ciasta odwracane, mogłabym się u Ciebie stołować :)
ONY_za_kare 15.07.2013 11:20
mmmm... aż zrobiłem się głodny :)
Megg 14.07.2013 21:31
wygląda bardzo smakowicie
Mniam 14.07.2013 18:41
Nigdy takiej nie jadłam, ale muszę wypróbować.
Noruas 14.07.2013 18:25
smakowite ! bardzo zachęcająco wygląda
Luki 14.07.2013 18:00
Pyszności!!!
Wiesława1 14.07.2013 17:52
Pysznie wygląda
edzik 14.07.2013 17:05
pychota !!!
votus 14.07.2013 16:35
bardzo smaczne :)
IwonaDD 14.07.2013 16:28
doskonale :)
idealme 14.07.2013 16:24
ciekawe jak smakuje :)
czekoladka_m 14.07.2013 16:12
Ale smacznie wygląda;)
Dorota76 14.07.2013 15:57
ciekawa propozycja

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak