Przepis i sposób przygotowania na: Tarta z karmelizowanymi brzoskwiniami w creme brulee z sosem z granatu
masło zmiksować z cukrem pudrem na białą gest a masę. Do masy wbić jajko i ubijać chwile aby składniki się połączyły. Dosypać mąkę i miksować do uzyskania jednolitej masy ( nie miksować zbyt długo aby ciasto nie stało się twarde). Wyjąć ciasto z miski i na opruszonym mąka blacie delikatnie zagnieść a następnie uformować w płaskie (grubość ok 1,5 cm) koło większe o ok 2 cm od blaszki. Zawinąć w folię i wstawić do lodówki na ok. 30 minut.
Następnie włożyć do formy i podpiec ok 15 minut w temp. 180 stopni.
Brzoskwinie
Umyte owoce obrać ze skórki i wypestkować a następnie pokroić w dużą kostkę. Na patelni rozgrzać masło klarowane i dodać do niego pokrojone brzoskwinie, posypać czubatą łyżka brązowego cukru. Podsmażać czas od czasu delikatnie mieszając, aż brzegi owoców zaczną karmelizować.
Creme brulee
Mleko ze śmietaną oraz laską wanilii (wcześniej można wydłubać ziarenka wanilii i również wrzucić do mleka) podgrzać na małym ogniu nie doprowadzając do wrzenia.
Żółtka utrzeć ze 100 gramami cukru (najlepiej drewnianą łyżką, tak aby nie było zbyt napowietrzone).
Wyjąć z mleka laskę wanilii i ciepły płyn wlać do masy jajecznej cały czas mieszając. Powstała masę przelać przez drobne sitko i odstawić do przestygnięcia.
Na podpieczone ciasto wyłożyć skarmelizowane owoce i zalać letnim creme brulee.
Zapiekać w piekarniku nagrzanym do 100 stopni przez 40-45 minut.
Sos
W między czasie wydrążyć granat i przetrzeć przez drobne sitko, dodać cukier waniliowy i łyżkę soku z cytryny. Zagotować na małym ogniu, mieszając aż cukier się rozpuści. odstawić do ostygnięcia.
Upieczoną tartę ostudzić i wstawić do lodówki. Przed podaniem posypać pozostałym brązowym cukrem i wstawić do piekarnika nagrzanego do maksymalne temperatury,pod grill na 45 do 60 sekund.
Podawać polaną sosem z granata