Składniki
kostka
kg
g
gramów
mała łyż.
gniazd
gniazda
dużej łyż.
duża łyż.
ml
mała puszka
łyżeczka
łyżka
szklanka
Ciasto
-
mąka tortowa
20 dag -
masło zimne
10 dag -
sól
1 szczypta -
woda zimna
65 ml
Nadzienie
-
kalafior
1 mały -
boczek
15 dag -
oliwa
-
cebula
3 średnie -
śmietana kremówka
150 ml -
jajko
2 szt. -
ser żółty
7 dag -
tymianek
1 gałązka -
Majeranek suszony Prymat
odrobina -
parmezan starty
2 łyżki -
sól do smaku
-
Pieprz czarny mielony Prymat
do smaku
Przepis i sposób przygotowania Tarta z kalafiorem i boczkiem
Kroki postępowania



Można też ręcznie: Mąkę przesiać na stolnicę, dodać szczyptę soli i wymieszać. Wrzucić pokrojone w kostkę 1 cm masło i posiekać nożem na kruszonkę. Wlać wodą i szybko połączyć ciasto. W razie potrzeby dodać odrobinę wody, ale nie powinno to się zdarzyć. To ręczna metoda przez lata stosowana.

















Ser polecam łagodny - dałam edamski. Świeży tymianek można zastąpić odrobiną suszonego. Boczek mam na myśli gotowany, ale wędzony też się sprawdzi.![]()
Komentarze (12)
Załaduj więcej komentarzy (2)