Tarta z kalafiorem i boczkiem

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kostka

g

kg

gramów

gniazda

gniazd

ml

duża łyż.

dużej łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

Ciasto

  • mąka tortowa

    20 dag
  • masło zimne

    10 dag
  • sól

    1 szczypta
  • woda zimna

    65 ml

Nadzienie

  • kalafior

    1 mały
  • boczek

    15 dag
  • oliwa

  • cebula

    3 średnie
  • śmietana kremówka

    150 ml
  • jajko

    2 szt.
  • ser żółty

    7 dag
  • tymianek

    1 gałązka
  • Majeranek suszony Prymat

    odrobina
  • parmezan starty

    2 łyżki
  • sól do smaku

  • Pieprz czarny mielony Prymat

    do smaku
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Tarta z kalafiorem i boczkiem foto
Wsypać mąkę do miski robota i dodać sól. Wymieszać, po czy dodać zimne masło okrojone w kostkę 1 cm.
Krok 2 - Tarta z kalafiorem i boczkiem foto
Mieszadłem do kruchego ciasta lub plastikowymi nożami posiekać całość na kruszonkę.
Krok 3 - Tarta z kalafiorem i boczkiem foto
Dodać wodę i chwilę wyrabiać ciasto.
Można też ręcznie: Mąkę przesiać na stolnicę, dodać szczyptę soli i wymieszać. Wrzucić pokrojone w kostkę 1 cm masło i posiekać nożem na kruszonkę. Wlać wodą i szybko połączyć ciasto. W razie potrzeby dodać odrobinę wody, ale nie powinno to się zdarzyć. To ręczna metoda przez lata stosowana.
Krok 4 - Tarta z kalafiorem i boczkiem foto
Gdy się połączy - wyjąć, rozklepać na krążek grubości ok. 2 cm i owinąć w folię spożywczą. To samo dotyczy ciasta wykonanego ręcznie. Wsadzić do lodówki na minimum 30 minut.
Krok 5 - Tarta z kalafiorem i boczkiem foto
Kalafiora pokroić na duże róże i wrzucić do wrzącej, osolonej wody. Gotować 4 minuty, odcedzić i odłożyć.
Krok 6 - Tarta z kalafiorem i boczkiem foto
Boczek pokroić w kostkę, wrzucić na dużą patelnię i usmażyć na rumiano. Wyjąć pozostawiając na patelni tłuszcz, który się wytopił.
Krok 7 - Tarta z kalafiorem i boczkiem foto
Pokroić kalafiora na malutkie różyczki.
Krok 8 - Tarta z kalafiorem i boczkiem foto
W tym czasie obrać i posiekać drobno cebule.
Krok 9 - Tarta z kalafiorem i boczkiem foto
Na patelnie do tłuszczu spod boczku wlać 1-2 łyżki oliwy - w zależności od tego, jak chudy był boczek. Wrzucić cebulę i smażyć około 5 minut, aż się zeszkli.
Krok 10 - Tarta z kalafiorem i boczkiem foto
Do cebuli wrzucić kalafiora i smażyć często mieszając około 8 minut. Doprawić solą, pieprzem, majerankiem i oderwanymi listkami tymianku.
Krok 11 - Tarta z kalafiorem i boczkiem foto
Dodać boczek i zostawić jeszcze na 2 minuty - tylko po to, aby całość połączyła się smakowo.
Krok 12 - Tarta z kalafiorem i boczkiem foto
W tym czasie nagrzać piekarnik do 200°C. Schłodzone ciasto rozwałkować na lekko oprószonym mąką blacie na krążek i wyłożyć nim dobrze natłuszczoną formę do tarty średnicy 23 cm.
Krok 13 - Tarta z kalafiorem i boczkiem foto
Mocno docisnąć ciasto do dna i brzegów formy, odciąć ewentualny nadmiar.
Krok 14 - Tarta z kalafiorem i boczkiem foto
Przykryć arkuszem folii aluminiowej, wysypać na wierzch suchą fasolę i piec na biało 30 minut.
Krok 15 - Tarta z kalafiorem i boczkiem foto
Zetrzeć ser na tarce o grubych oczkach.
Krok 16 - Tarta z kalafiorem i boczkiem foto
Wymieszać dokładnie mleko z jajkami.
Krok 17 - Tarta z kalafiorem i boczkiem foto
Do wystudzonego kalafiora dodać starty na grubej tarce żółty ser, wymieszać i wlać mieszankę jajeczną.
Krok 18 - Tarta z kalafiorem i boczkiem foto
Wymieszać powtórnie. Upieczone ciasto wyjąć z piekarnika, wyłożyć na nie nadzienie, posypać startym parmezanem.
Krok 19 - Tarta z kalafiorem i boczkiem foto
Piec 20 minut.
Krok 20 - Tarta z kalafiorem i boczkiem foto
Tartę podawać gorącą pokrojoną w kliny.
borgia
Ser polecam łagodny - dałam edamski. Świeży tymianek można zastąpić odrobiną suszonego. Boczek mam na myśli gotowany, ale wędzony też się sprawdzi.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (12)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Ela15 23.12.2014 11:48
ciekawy przepis
ppaulina 23.10.2014 18:00
wygląda smakowicie
Jagódka77 21.08.2014 17:22
dla mnie rewelacja, chętnie wypróbuję
Ada-Gaba 15.06.2014 13:09
taki obiadek smakowałby mi , chętnie wypróbuję
Kejti 26.05.2014 10:36
Fajna tarta :-)
gosia1988 24.05.2014 19:27
fajny przepis
barbara11561 24.05.2014 19:18
pysznie wyglada:)
Wiktoria29 24.05.2014 17:52
bardzo ciekawa tarta
kasienka23 24.05.2014 15:42
świetny pomysł na obiad!
kuklik 24.05.2014 15:27
wspaniały pomysł

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat